Atlaskspinder Leucoma salicis (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Sværmere og spindere
Internationalt navn:Leucoma salicis (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Atlaskspinder
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:Aa, As, Op, Sb
Negative p virkninger:3.3.5, 3.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Atlaskspinder er udbredt i hele Danmark, hvor den især er hyppig på kystnære lokaliteter. Arten angives af Kaaber (1982) at fluktuere i hyppighed, især skal den være talrig efter år med megen sol og varme. Arten har ligefrem lokalt optrådt skadeligt på popler (Populus sp.). Imidlertid synes arten de senere år at være gået en del tilbage i forekomst, men vurderingen vanskeliggøres af fund af omstrejfende hanner.
Arten er fundet i alle faunistiske distrikter.
Bestandsudvikling:Atlaskspinder fluktuerer meget i hyppighed, men synes at være forsvundet fra mange tidligere ynglelokaliteter. Om denne tilbagegang er reel og vedvarende eller skyldes manglende oplysninger om fund, er vanskeligt at afgøre. Årsagen til en tilbagegang kan være, at landevejspopler, som er en af larvens værtsplanter, stort set er forsvundet fra landskabet, og at nyplantninger af popler sker med en meget stærkt lugtende type, som ikke benyttes som værtsplante.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Atlaskspinder synes at være gået noget tilbage i forekomstareal, skønnet 10-30%. Arten vurderes derfor, indtil bedre data foreligger, som næsten truet, NT, idet den ikke helt opfylder kriterium A2c .
Muligheden for udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene anses for ubetydelig, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hoffmeyer 1962, Kaaber 1982, www.lepidoptera.dk 2009.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind