Løvetandsspinder Lemonia dumi (Linnaeus, 1761)

Stamdata
Artsgruppe:Sværmere og spindere
Internationalt navn:Lemonia dumi (Linnaeus, 1761)
Dansk navn:Løvetandsspinder
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:CR
Kriterier:A2c,A4c,B1ab(i,ii,iv)c(iv),B2ab(i,ii,iv)c(iv)
Levesteder:H, Oo
Negative p virkninger:3.3.5, 3.4, 5.5, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Løvetandspinder forekommer på heder og hedelignende overdrev, hvor larven lever på forskellige kurveblomstrede, især smalbladet høgeurt (Hieracium ulbellatum).
Arten er fundet lokalt og dét på få lokaliteter. På Bornholm er den fundet på enkelte lokaliteter langs syd - og østkysten fx ved Svenskehavn, Svaneke og Snogebæk. I Nordøstsjælland kendes arten fra Tibirke Bakker og Melby Overdrev. Fra Jylland kendes arten med nogle få gamle forekomster, dels ved Horsens (1958-61 og 1974) og dels ved Ringkøbing (1936 og 1940). Derudover foreligger en række mere usikre observationer af flyvende hanner, fx Klosterhede og Blåvand.
Muligvis er arten overset på grund af dens meget specielle levevis. Larven lever ret skjult og sommerfuglen flyver kun i lunt vejr nogle få dage i oktober. Hannerne er dagaktive.
Arten er fundet i følgende faunistiske distrikter: wj, EJ, NEZ, B.
Bestandsudvikling:Løvetandspinder synes at være blevet betydeligt sjældnere på de få kendte lokaliteter. Den er således ikke, trods systematisk eftersøgning, observeret i Tibirke Bakker siden 2000. På Melby Overdrev er der senest set ét eksemplar af arten i 2008. Fra Bornholm er den ikke rapporteret siden 1981 og fra Jylland ikke siden 1979. Forekomster af arten kan være overset i Vestjylland og på Bornholm. Det er derfor vanskeligt at vurdere løvetandsspinders aktuelle forekomster.
Artens population på Melby Overdrev er isoleret og individfattig. Den anses derfor for at være i akut fare for at forsvinde på denne lokalitet på grund af indavl. Desuden kan dårligt vejr i juni, hvor larven lever, og muligvis forandringer i vegetationssammensætning være negative faktorer. I Tibirke Bakker kan naturpleje med intensiv græsning med får og heste være en årsag til at arten tilsyneladende er forsvundet.
Udbredelsesareal:200 km2
Forekomstareal:200 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Da der kun foreligger observationer af arten fra 2 lokaliteter i Nordsjælland indenfor de seneste 20 år, er det sandsynligt, at arten kun forekommer her. Det aktuelle forekomstareal er således 2 UTM kvadrater dvs. 200 km2, omend det faktiske areal er betydeligt mindre, skønnet højst ca. 1 km2. Arten er historisk kendt fra 9 UTM kvadrater, dvs. en tilbagegang på ca. 80%. Udbredelsesarealet er reduceret fra ca. 3.600 km2 til 200 km2, dvs. en reduktion på ca. 95%.
Arten vurderes derfor at opfylde kriterium A2c og A4c som kritisk truet, CR. Kriterium B1ab(i,ii,iv)c(iv) og B2ab(i,ii,iv)c(iv) giver ligeledes kritisk truet, CR. Arten vurderes derfor som kritisk truet, CR.
Muligheden for udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene anses for ubetydelig, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2002, Hoffmeyer 1962, Kaaber 1982, www.lepidoptera.dk 2009, Norgaard 1998.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind