Gulplettet bjørn Hyphoraia aulica (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Sværmere og spindere
Internationalt navn:Hyphoraia aulica (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Gulplettet bjørn
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:B2ac(iv)
Levesteder:H, Ko, Oo
Negative p virkninger:1.4.1, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Gulplettet bjørn forekommer i Danmark lokalt på nogle få lokaliteter. Arten findes i Nordsjælland på Melby Overdrev, på Djursland på Grenå Hede, senest 1994, og mere udbredt langs kysten i Vest- og Nordvestjylland fra Agger i syd til Tranum i nord og igen omkring Skagen. Rapporterede fund fra disse områder er af ældre dato indtil ca. 1991, men det kan skyldes manglende eftersøgning, hvilket to senere fund fra Skiveren og Tversted i 2005 indikerer. Arten er desuden fundet på nogle få lokaliteter i det centrale Jylland indtil ca. 1938, samt på Læsø i 1978.
Arten lever på helt åbne partier på heder og i den grå klit, hvor larven lever af forskellige urteagtige planter. De fleste år er arten ret eller meget fåtallig på lokaliteterne, men den kan årvis findes talrigt som larve indenfor et ganske lille område, for derefter næsten at forsvinde igen. Arten overvåges på Melby Overdrev i Nordsjælland.
Sommerfuglen flyver kun om dagen og larven findes kun i det sene efterår og tidligt om foråret, forhold som gør arten svær at overvåge.
Arten er fundet i flg. faunistiske distrikter: NEJ, NWJ, EJ, NEZ,
Bestandsudvikling:Gulplettet bjørn synes ikke at have ændret sin forekomst- og udbredelsesareal generelt, men populationerne på Sjælland og Djursland er isolerede, hvorimod bestandene i Nordvestjylland antagelig er mindre fragmenterede. Samtidig udviser arten årvis store lokale variationer i bestandsstørrelse.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:1200 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Gulplettet bjørn er svær at rødlistevurdere på grund artens diskrete levevis. Der er således ikke dokumentation for, at arten er gået tilbage og antageligvis forekommer den stadig på mange nordjyske lokaliteter. Arten er i Kaaber (1982) registreret i 12 UTM kvadrater efter 1950, hvilket svarer til et forekomstareal på 1.200 km2, hvilket dog er væsentlige større end det faktiske forekomstareal. Samtidig må de fleste populationer antages at være fragmenterede og udviser store svingninger i bestandsstørrelser på mindre end 10 kendte, nuværende lokaliteter. Arten opfylder derfor kriterierne B2ac(iv), og vurderes som sårbar, VU.
Muligheden for udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene anses for umulig, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2002, Hoffmeyer 1962, Kaaber 1982, www.lepidoptera.dk 2009, Norgaard 1998.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind