Gulhale Euproctis similis (Fuessly, 1775)

Stamdata
Artsgruppe:Sværmere og spindere
Internationalt navn:Euproctis similis (Fuessly, 1775)
Dansk navn:Gulhale
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:As, H, Mo, Ok, Os, Sb
Negative p virkninger:3.3.5, 3.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Gulhale er udbredt omend den forekommer mest lokalt på Øerne, i Østjylland og Sydvestjylland. Imidlertid synes arten at være forsvundet fra mange lokaliteter gennem de de seneste ca. 20 år, men dette kan skyldes, at arten af entomologer anses for relativt almindelig, og derfor ikke rapporteres. Billedet af artens forekomst sløres desuden af, at der ofte findes omstrejfende hanner, uden at disse repræsenterer faste populationer.

Gulhales habitater er kratbevoksede heder, overdrev, kystskrænter, skovbryn m.v., hvor larven lever på forskellige løvtræer og buske.

Arten er fundet i alle faunistiske distrikter.
Bestandsudvikling:Gulhale angives ikke at fluktuere så meget i hyppighed som andre arter af penselspindere (Kaaber 1982), men den synes alligevel at være gået noget tilbage i forekomstareal. Om dette skyldes naturlige variationer i hyppighed eller er en vedvarende tilbagegang, er vanskeligt at bedømme.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Da gulhale må anses for at være gået noget tilbage i forekomstareal, skønnet 10-30%, må arten, indtil bedre data foreligger, bedømmes som næsten truet, NT, idet den ikke helt opfylder kriterium A2c.

Muligheden for udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene anses for ubetydelig, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hoffmeyer 1962, Kaaber 1982, www.lepidoptera.dk 2009, Norgaard 1998.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind