Grå lavspinder Eilema griseola (Hübner, 1803)

Stamdata
Artsgruppe:Sværmere og spindere
Internationalt navn:Eilema griseola (Hübner, 1803)
Dansk navn:Grå lavspinder
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:VU
Kriterier:B1ac(iv), B2ac(iv)
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:1.4.1, 7.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Grå lavspinder forekommer lokalt fastboende på Falsters østkyst fra Gedesby i syd til Mellemskoven i nord samt lokalt på Lollands sydkyst især Lyttesholm ved Saksfjed og Rødbyhavn. Den forekommer desuden på Fyn, Slipshavn ved Nyborg og på Fyns Hoved. På Bornholm er arten fundet i den sydøstlige del. Tidligere har arten været fundet i antal udenfor disse områder, fx i Lyngby Mose i Nordøstsjælland, men her synes arten ikke længere at forekomme. Billedet af artens forekomst sløres både af, at den temporært udbreder sig med ynglebestande, og at den i hyppighedsår strejfer omkring udenfor sine lokaliteter. Desuden kan den let forveksles med hunnen af Eilema depressa.
Levestederne er fugtige, mest ældre løvskove, hvor larven lever på lav på stammerne af eg (Quercus sp.), rødel (Alnus glutinosa) m.v.. På Bornholms sydkyst er habitaten tørre, lysåbne strandskove med skovfyr (Pinus sylvestris).
Arten er fundet i følgende faunistiske distrikter: NEJ, ej, SJ, F, LFM, SZ, NEZ, NWZ, B.
Bestandsudvikling:Det er vanskeligt at bedømme grå lavspinders reelle forekomster i Danmark på grund af artens stærkt fluktuerende hyppighed. Der synes dog ikke at være tegn på vedvarende tilbagegang i artens forekomst- og udbredelsesareal. derimod er de nuværende sikre forekomster få og på lokaliteter af begrænset størrelse.
Udbredelsesareal:7500 km2
Forekomstareal:1000 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Grå lavspinder er vanskelig at bedømme, idet dens forekomst- og udbredelsesareal fluktuerer kraftigt. Arten har dog faste bestande på et mindre antal, anslået højst 25, lokaliteter i et begrænset område. Artens udbredelsesareal skønnes til ca. 7500 km2 og forekomstarealet er ca. 10 UTM kvadrater dvs. 1000 km2, dog er det reelle forekomstareal langt mindre.
Arten vurderes derfor efter kriterium B1ac(iv) og B2ac(iv) som sårbar, VU. Den bedømmes desuden som næsten truet NT idet den næsten opfylder kriterium D2.
Muligheden for udveksling af genetisk materiale med bestande i nabolandene anses for ubetydelig, hvorfor der ikke er foretaget en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hoffmeyer 1962, Kaaber 1982, www.lepidoptera.dk 2009, Norgaard 1998.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind