Snæbel Coregonus oxyrinchus (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Ferskvandsfisk
Internationalt navn:Coregonus oxyrinchus (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Snæbel
International kategori:*
R dliste 1997:
National kategori:VU
Kriterier:B2(evt. 1)ac(iv)
Levesteder:Vv
Negative p virkninger:1.1.8., 1.1.11., 1.2.2.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Snæbel er som andre vandrefisk meget sårbar overfor spærringer (fx pga. dambrug). Også generel forurening og ødelæggelse af åerne er et problem. Endelig er den meget sårbar overfor fiskeri i den periode, hvor den opholder sig i havet.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Snæbel findes i nogle få (4) sønderjyske åer fra Vidåen til Varde Å, men denne udbredelse er et resultat af stor menneskelig hjælp gennem de sidste årtier, hvor mange millioner kroner er gået til at udsætte snæbler samt forbedre de fysiske forhold på levestederne.
Bestandsudvikling:De danske bestande af snæbel, der tidligere var næsten udryddet, er i stærk fremgang takket være en stor indsats for at redde den. Der er tidligere foretaget udsætninger for at genskabe bestandene, men den nutidige hjælp mest går på at sikre fri passage i vandløbene, så arten på længere sigt kan klare sig selv.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:2.900 km2 km2
Totaludbredelse:Snæbel findes kun i Danmark, og her kun i nogle få sønderjyske åer.
R dlistevurdering:Snæbel findes kun i Danmark, og antallet af kønsmodne individer svinger og er nogle få tusinde. Er endvidere ansvarsart efter habitatdirektivets bilag IV. Der er tilsyneladende ingen udveksling mellem bestandene i de forskellige åer, da de yngler i det vandløb, de selv voksede op i, og bestandene er sandsynligvis fortsat afhængige af menneskelig hjælp. Snæbel er blevet hjulpet i så mange år, at det ikke lader sig vurdere hvorvidt den ville kunne klare sig uden menneskelig hjælp. Der er derfor ikke sket en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Atlas over danske ferskvandsfisk, nov. 2009
R dlistevurderet af:Henrik Carl, Søren Berg, Peter Rask Møller, Gorm H. Rasmussen og Jørgen G. Nielsen
Godkendt af bed mmer:2009
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind