Enghumle Bombus veteranus (Fabricius, 1793)

Stamdata
Artsgruppe:Humlebier
Internationalt navn:Bombus veteranus (Fabricius, 1793)
Dansk navn:Enghumle
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:VU
Kriterier:B2ab(i,ii,iii)c(iv)
Levesteder:A, E, H, K, O, Sb
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bombus veteranus er sandsynligvis gået tilbage på grund af ændringer i landbrugets valg af afgrøder og dyrkningsformer. Opdyrkning og tilgroning af levestederne udgør sandsynligvis en trussel.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bombus veteranus findes især ved kyster i strandenge, men lever også i ferske enge, heder, overdrev, det dyrkede land, vejkanter, skovbryn og lignende. Arten er tilknyttet sandede lokaliteter, som i Danmark ofte er kystlokaliteter.

Arten er sjælden, men udbredt over hele Danmark undtagen Nordvestsjælland (NEZ) og Bornholm (B). Efter 1974 foreligger følgende fund: Sønderjylland (SJ): Rømø 1998; Østjylland (EJ): Lisbjerg 1995; Nordvestjylland (NWJ): Ejsingholm 1988 og Klinkby 2002; Nordøstjylland (NEJ): Jerup Strand 2006.
Bestandsudvikling:Bombus veteranus er eftersøgt på tidligere kendte lokaliteter, men med negativt resultat. Arten er heller ikke blevet genfundet på nogle af de nye lokaliteter. Trods det, at arten altid har været sjælden og lokalt forekommende, viser funddata markant tilbagegang i forekomstareal, markante svingninger i antallet af individer og fragmentering af bestandene.

I Slesvig-Holsten og Sverige regnes arten for meget sjælden og i tilbagegang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:600 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Forekomstarealet er mindre end 2.000 km2 (kriterium B2). Der kendes mindre end 10 recente lokaliteter (underkriterium a), der er konstateret væsentlig tilbagegang i artens udbredelsesareal (underkriterium b i) og forekomstareal (underkriterium b ii), der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatkvalitet (underkriterium b iii), og der formodes at forekomme extreme svingninger i antallet af individer (underkriterium c iv).

Bombus veteranus vurderes derfor sårbar, VU, efter kriterierne B2ab(i,ii,iii)c(iv).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammer & Holm 1970, Holmström 2002, Jørgensen 1921, Schmidt 2004, Smissen 2001.
R dlistevurderet af:Henning Bang Madsen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind