Skovhumle Bombus sylvarum (Linnaeus, 1761)

Stamdata
Artsgruppe:Humlebier
Internationalt navn:Bombus sylvarum (Linnaeus, 1761)
Dansk navn:Skovhumle
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:A, B, E, O, Sb
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bombus sylvarum er sandsynligvis gået tilbage på grund af ændringer i landbrugets valg af afgrøder og dyrkningsformer. Opdyrkning og tilgroning af levestederne udgør sandsynligvis en trussel.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bombus sylvarum findes i det dyrkede land, ruderater, overdrev, enge, langs skovbryn og lignende. Trods sit navn lever den ikke i skove.

Arten er sjælden, men udbredt over hele Danmark undtagen Vestjylland (WJ) og Nordøstjylland (NEJ). Efter 1974 er den ikke genfundet i Sønderjylland (SJ), Nordvestjylland (NWJ) og på Lolland, Falster og Møn (LFM). Efter 1996 foreligger enkelte fund i Østjylland (EJ), på Fyn (F) og Nordøstsjælland (NEZ) samt en del fund fra Sydsjælland (SZ).

Bombus sylvarum optræder i to farvevarianter: Stamformen ssp. sylvarum er udbredt i hele Danmark undtagen Bornholm, hvor ssp. nigrescens forekommer.
Bestandsudvikling:Trods sjældenhed skønnes den nationale bestand af Bombus sylvarum stabil og ikke kritisk udsat for aktuelle negative påvirkninger. Funddata viser markant tilbagegang i forekomstareal.

I Slesvig-Holsten regnes arten for meget sjælden og i tilbagegang.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<2000 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Forekomstarealet er mindre end 2.000 km2 (kriterium B2). Der kendes omkring 20 recente lokaliteter (underkriterium a), der er konstateret væsentlig tilbagegang i artens forekomstareal (underkriterium b ii), og der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatkvalitet (underkriterium b iii).

Bombus sylvarum er således tæt på at opfylde betingelserne for sårbar (VU) efter kriterierne B2ab(ii,iii), og vurderes derfor næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammer & Holm 1970, Jørgensen 1921, Smissen 2001.
R dlistevurderet af:Henning Bang Madsen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind