Jordboende humle Bombus subterraneus (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Humlebier
Internationalt navn:Bombus subterraneus (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Jordboende humle
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:A, B, O, Sb
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bombus subterraneus er sandsynligvis gået tilbage på grund af ændringer i landbrugets valg af afgrøder og dyrkningsformer. Opdyrkning og tilgroning af levestederne udgør sandsynligvis en trussel.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bombus subterraneus findes i det dyrkede land, overdrev, ruderater, haver, parker, langs skovbryn og lignende.

Arten er sjælden, men har været udbredt over det meste af Danmark. Den er ikke fundet på Fyn (F) og i de jyske distrikter Vestjylland, Nordvestjylland og Nordøstjylland (WJ, NWJ og NEJ). Efter 1996 foreligger enkelte fund i Østjylland (EJ) og på Bornholm (B), mens der er en del fund fra Nordøstsjælland (NEZ).
Bestandsudvikling:Trods sjældenhed skønnes den nationale bestand af Bombus subterraneus stabil og ikke kritisk udsat for aktuelle negative påvirkninger. Funddata viser markant tilbagegang i forekomstareal.

I Slesvig-Holsten er arten forsvundet, mens den i Skåne regnes for ret almindelig.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:<2000 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Forekomstarealet er mindre end 2.000 km2 (kriterium B2). Der kendes omkring 15 recente lokaliteter (underkriterium a), der er konstateret væsentlig tilbagegang i artens forekomstareal (underkriterium b ii), og der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatkvalitet (underkriterium b iii).

Bombus subterraneus er således tæt på at opfylde betingelserne for sårbar (VU) efter kriterierne B2ab(ii,iii), og vurderes derfor næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammer & Holm 1970, Holmström 2002, Jørgensen 1921, Smissen 2001.
R dlistevurderet af:Henning Bang Madsen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind