Felthumle Bombus ruderatus (Fabricius, 1775)

Stamdata
Artsgruppe:Humlebier
Internationalt navn:Bombus ruderatus (Fabricius, 1775)
Dansk navn:Felthumle
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(i,ii,iii)c(iv)+2ab(i,ii,iii)c(iv); D
Levesteder:A, E, O
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bombus ruderatus er sandsynligvis gået tilbage på grund af ændringer i landbrugets valg af afgrøder og dyrkningsformer. Opdyrkning og tilgroning af levestederne udgør sandsynligvis en trussel.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bombus ruderatus findes i det åbne land, enge, overdrev og især det dyrkede land. Den har i Danmark tidligere haft en særlig tilknytning til store felter med rødkløver (Trifolium pratense). Arealet med rødkløver er faldet i forhold til tidligere. Der er derfor ikke meget blomstrende flora i landbrugsområder fra midten af juni. Arten, som er sent forekommende, når derved ikke at producere nye dronninger og hanner (kønsindivider).

Arten er sjælden, men har været udbredt over der meste af Danmark. Den er ikke fundet i Vestjylland, Nordvestjylland og Nordøstjylland (WJ, NWJ og NEJ), Fyn (F) og på Bornholm (B).

Efter 1950 forligger der sikre og dokumenterede fund fra Nordøstsjælland (NEZ): Tåstrup 1965 og Roskilde 1968. Fund fra Bornholm angivet i Holmström (2007) beror på fejlbestemmelser.
Bestandsudvikling:I ældre tid var Bombus ruderatus kendt fra flere lokaliteter. Inden for de seneste 10 år er arten ikke observeret, men der foreligger ikke en egentlig systematisk eftersøgning fra hele Danmark. Da arten kan forveksles med den almindelige B. hortorum, kan den være overset. Der er derfor håb om at arten endnu findes i Danmark.

Arten er forsvundet fra eller gået stærkt tilbage i flere lande i Europa. I Slesvig-Holsten er arten forsvundet, mens den i Sverige vurderes kritisk truet. I Skåne er den ikke set efter 1966.
Udbredelsesareal:< 100 km2
Forekomstareal:< 10 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Udbredelsesarealet vurderes mindre end 100 km2 (kriterium B1) og forekomstarealet mindre end 10 km2 (kriterium B2). Der kendes ingen recente lokaliteter (underkriterium a), der er konstateret væsentlig tilbagegang i artens udbredelsesareal (underkriterium b i) og forekomstareal (underkriterium b ii), der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatkvalitet (underkriterium b iii), og der formodes at forekomme extreme svingninger i antallet af individer (underkriterium c iv). Da arten ikke er set siden 1968, vuderes antallet af kønsmodne individer at være under 50 (kriterium D).

Bombus ruderatus vurderes derfor kritisk truet, CR, efter kriterierne B1ab(i,ii,iii)c(iv)+2ab(i,ii,iii)c(iv); D.

Muligheden for genetisk udveksling med udenlandske nabobestande er usandsynlig, men ukendt, hvorfor en op- eller nedkategorisering ikke foretages.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammer & Holm 1970, Holmström 2007, Jørgensen 1921, Smissen 2001.
R dlistevurderet af:Henning Bang Madsen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind