Kløverhumle Bombus distinguendus Morawitz, 1869

Stamdata
Artsgruppe:Humlebier
Internationalt navn:Bombus distinguendus Morawitz, 1869
Dansk navn:Kløverhumle
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:CR
Kriterier:B1b(i,ii,iii)c(iv)
Levesteder:A, E, H, K, O, Sb
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bombus distinguendus er sandsynligvis gået tilbage på grund af ændringer i landbrugets valg af afgrøder og dyrkningsformer. Opdyrkning og tilgroning af levestederne udgør sandsynligvis en trussel.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bombus distinguendus findes især ved kyster, men lever også i enge, heder, overdrev, det dyrkede land, vejkanter, skovbryn og lignende.

Arten har i Danmark haft en særlig tilknytning til rødkløver (Trifolium pratense), der i Danmark har været under kultur fra sidst i 1700-tallet. Arealet med rødkløver er faldet kontinuert fra 1950erne og er i dag kraftig reduceret i forhold til tidligere. Arten har i forbindelse med dyrkning af rødkløver haft en unaturlig udbredelse inde i landet. Arten er i dag næsten forsvundet i det dyrkede land. Siden 1960erne er den tillige successivt forsvundet fra lokaliteter ved kysterne, der i Danmark udgør dens naturlige levested. Der er i dag tre recente lokaliteter tilbage. Årsagen til artens tilbagegang ved kysterne skyldes formentlig en tilsvarende nedgang af arealet med strandenge, fra 5.000 KM2 til 2.000 KM2 (1987).

Arten er sjælden, men har været udbredt over hele Danmark undtagen Nordøstjylland (NEJ). Efter 1974 foreligger følgende dokumenterede fund fra et lille område ved grænsen til to distrikter: Vestjylland (WJ): Flynder Kirke 1997 (1 han); Nordvestjylland (NWJ): Gjeller Odde 1998 (1 dronning) og Klinkby 2002 (enkelte arbejdere).
Bestandsudvikling:Bombus distinguendus er eftersøgt på mange tidligere kendte lokaliteter, men med negativt resultat. Det er heller ikke lykkedes at genfinde arten på nogle af de nye lokaliteter. Funddata viser markant tilbagegang i såvel udbredelsesareal som forekomstareal.

Arten er forsvundet fra eller gået stærkt tilbage i flere lande i Europa. I Slesvig-Holsten er arten forsvundet. I Skåne formodes den forsvundet, mens den endnu findes i det nordlige Sverige.
Udbredelsesareal:45 km2
Forekomstareal:< 45 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Udbredelsesarealet er mindre end 100 km2 (kriterium B1). Der er konstateret væsentlig tilbagegang i artens udbredelsesareal (underkriterium b i) og forekomstareal (underkriterium b ii), der formodes vedvarende tilbagegang i habitatareal og habitatkvalitet (underkriterium b iii), og der formodes at forekomme extreme svingninger i antallet af individer (underkriterium c iv).

Bombus distinguendus vurderes derfor kritisk truet, CR, efter kriterierne B1b(i,ii,iii)c(iv).

Muligheden for genetisk udveksling med udenlandske nabobestande er usandsynlig, men ukendt, hvorfor en op- eller nedkategorisering ikke foretages.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hammer & Holm 1970, Holmström 2002, Jørgensen 1921, Schmidt 2004, Smissen 2001.
R dlistevurderet af:Henning Bang Madsen
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind