Vikkeugle Lygephila craccae (Denis & Schiffermüller, 1775)

Stamdata
Artsgruppe:Ugler
Internationalt navn:Lygephila craccae (Denis & Schiffermüller, 1775)
Dansk navn:Vikkeugle
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:B1a(iii) + 2a(iii)
Levesteder:H, Ke
Negative p virkninger:1.1.3.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Ødelæggelse af artens levesteder som følge af tilgroning ved ophør af ekstensiv græsning.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Lygephila craccae forekommer i dag på nogle få danske ynglelokaliteter, på Læsø (NEJ), i Sydsjælland (SZ), og muligvis Bornholm. Desuden er arten fundet i flere sandsynligvis strejfende individer på B, EJ og NEJ.

Habitaten er strandeng og -overdrev, samt kystnær hede med spredte træer og buske. I Danmark er larven fundet på sød astragel (Astragalus glycyphyllus). Den kan formodentlig også leve på forskellige vikke-arter (Vicia sp.).
Bestandsudvikling:Lygephila craccae blev fundet som ny art for Danmark på Læsø i 1951. Siden er den fundet regelmæssigt på Læsø og Glænø i Sydsjælland.

Arten forekom tidligere lokalt almindelig på Læsø, hvor den nu er blevet meget sjælden, mens den stadig kan findes i antal på Glænø. Fra begyndelsen af 1950''''erne er arten desuden fundet regelmæsigt, men hovedsageligt enkeltvis og spredt, på Bornholm.

Endelig er der fundet flere sandsynligvis strejfende individer fordelt i distrikterne EJ, NEJ, SZ og B.

Det anførte, aktuelle udbredelsesareal er uden enkeltfundene udenfor Læsø, Glænø og Bornholm, som har indflydelse på arealets størrelse.
Udbredelsesareal:6000 km2
Forekomstareal:1350 km2
Totaludbredelse:Euasiatisk. I Vesteuropa er Lygephila craccae udbredt fra det sydlige Fennoskandien til Middelhavet (Skou 1991).
R dlistevurdering:Lygephila craccae faste ynglepopulationer på Læsø, Glænø og Bornholm opfylder arealkravene til, at arten kategoriseres som moderat truet, VU, efter kriterierne B1 og B2. Arten opfylder også underkriterium a.

Der kan være risiko for ødelæggelse af artens levesteder som følge af tilgroning ved ophør af ekstensiv græsning. Selvom arten er kendt i flere sandsynligvis strejfende individer, synes der at være tale om sjældne og lokale strejfere i NEJ, EJ og SZ stammende fra henholdsvis Læsø, Østsverige og Glænø. Artens evne til at sprede sig fra sit udbredelsesområde udenfor Danmark, vurderes derfor at være svag. Arten katagoriseres derfor som sårbar, VU, efter kriterierne B1a(iii) og B2a(iii).
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Norgaard 1998, Norgaard & Nielsen 1988, Knudsen 1987-1998, Madsen 1999-2003, Szyska 2004-2005, Karsholt & Nielsen 1998, Hoffmeyer 1962, Skou 1991.
R dlistevurderet af:Flemming Helsing
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:2007
Kvaltetsikret af:Peter Wind