Bøgeløber Carabus intricatus Linnaeus, 1761

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Carabus intricatus Linnaeus, 1761
Dansk navn:Bøgeløber
International kategori:NT
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B2ab(i,ii,iii,iv)
Levesteder:Sg
Negative p virkninger:1.2.3,1.2.3.3,1.4.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
De væsentligste negative påvirkninger er hugst af ældre løvskovsbevoksninger, især hvor disse kovnerteres til nåleskov; desuden er fjernelse af dødt ved (stammer, stubbe, store grene) en alvorlig trussel. En yderligere negativ faktor er fragmentering af levestederne med isolering af populationerne til følge.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bøgeløber er knyttet til ældre løvskov, især skove med skrænter og slugter. I Jylland er den især fundet i bøgeskov på mor- eller næringsfattig muldbund og på Bornholm i blandet løvskov. Arten synes at foretrække ikke for tæt skov med et varmt mikroklima og med svagt udviklet skovbundsflora. Den overvintrer i skovbunden i mørnede stubbe, stammer og store grene.

Bøgeløber er sjælden og lokal, kun fundet i Østjylland og på Bornholm. I Østjylland kendes den fra 3 områder: Vejle-egnen (bl.a. Vejle Nørreskov, Munkebjerg og Grejsdalen). - Silkeborg-Ry-egnen (bl.a. Gjessø, Thorsø, Silkeborg Sønder- og Nordskov, Ry Nørre- og Sønderskov). - Viborg-egnen (Inderø Skov ved Hald; en oplysning om et fund fra Fastruplund Skov, 1977, bør nærmere verificeres).
På Bornholm er arten udbredt (bl.a. Gudhjem, Dønddalen, Hammershus).
Bestandsudvikling:Bøgeløber synes at være i tilbagegang i Jylland. Fra Silkeborg-Ry-egnen foreligger således ingen registreringer af arten siden 1960, fra Vejle-egnen er seneste fundoplysning fra 1961. Derimod synes populationerne på Inderøen og på Bornholm at være stabile.

Arten er gået tilbage mange steder i Nordvesteuropa (f.eks. Holland, Belgien, Tyskland), og den er på IUCN's verdensrødliste vurderet som næsten truet, NT.
Udbredelsesareal:11000 km2
Forekomstareal:<125 km2
Totaludbredelse:Bøgeløber er udbredt i Centraleuropa, mod nord til Danmark og Skåne, mod syd til det nordvestlige Grækenland.
R dlistevurdering:Bøgeløber vurderes moderat truet, EN, efter kriterium B2ab(i,ii,iii,iv), sårbar, VU, efter kriterium B1ab(i,ii,iii,iv).

Udbredelsen er i Jylland stærkt fragmenteret, mens dette ikke gælder bestandene på Bornholm. Efter 1960 er den kendt fra mellem 5 og 10 danske lokaliteter. Det formodes at udbredelses- og forekomstarealet er i fortsat tilbagegang og at kvaliteten af artens habitat ligeledes er i tilbagegang.

Et tilskud af genetisk materiale fra nabolande forekommer utænkelig, hvorfor en nedkategorisering ikke er foretaget.

De lokaliteter, arten kendes fra, har ringe udstrækning. Der er derfor her valgt 5 x 5 km felter som grundlag for beregningen af forekomstarealet.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Jørum 1989, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind