Stor guldløber Carabus auratus Linnaeus, 1761

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Carabus auratus Linnaeus, 1761
Dansk navn:Stor guldløber
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU•
Kriterier:D1
Levesteder:Oo, A
Negative p virkninger:1.1.3, 1.1.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Negative påvirkninger vil være tilgroning og tilplantning. Aktuelt synes der dog ikke at være trusler mod arten på Voderup Klint, men hvis græsningen ophører, kan tilgroning muligvis blive en reel trussel.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Stor guldløber er knyttet til varm åben, leret bund med spredt og gerne lav vegetation. Den er overvejende dagaktiv og fremme i varmt solskinsvejr. I udlandet lever den også på dyrket jord.

Arten lever formentlig kun på én dansk lokalitet, Voderup Klint på Ærø, hvor en bestand blev konstateret i 1996, og hvor den siden er iagttaget flere gange. Der foreligger tillige et fund (1 individ) fra Ristinge Klint på Langeland, men her er arten ikke siden genfundet. I 2001 blev 1 eks. fundet på strandbred ved Kegnæs, Als.
Endelig er rester af et dødt individ fundet ved Hørsholm (ca. 1935).
Bestandsudvikling:Kan ikke bedømmes for stor guldløber.
Udbredelsesareal:c2 km2
Forekomstareal:c2 km2
Totaludbredelse:Stor guldløber har en ret begrænset europæisk udbredelse, fra Danmark i nord til Nordspanien i syd. Mod øst til det vestlige Polen. Den har bredt sig østpå i de senere år og har trods manglende flyveevne en betydelig spredningsevne. Den forekommer ikke i det øvrige Skandinavien.
R dlistevurdering:Stor gulløber vurderes umiddelbart moderat truet, EN, efter kriterium D1. Der kendes kun 1 sikker dansk bestand af arten, og populationen vurderes at bestå af færre end 250 individer.

Det vurderes, at Danmark kan få tilført individer sydfra. Fundet ved Kegnæs kan således meget vel være et resultat af indvandring. Artens rødlistestatus er derfor nedkategoriseret til VU*.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Jørum & Jørum 1996, Jørum et al. 2002, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind