Kugleløber Omophron limbatum (Fabricius, 1777)

Stamdata
Artsgruppe:Løbebiller
Internationalt navn:Omophron limbatum (Fabricius, 1777)
Dansk navn:Kugleløber
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:B, Kt, V
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Kugleløber forekommer på fugtig, sandet, ofte lerblandet, ubevokset eller sparsomt bevokset bund ved ferskvand. Den lever oftest i grus-og lergrave, men også på kystskrænter med udsivende ferskvand. Især tidligere forekom den også på sandede søbredder.

Arten findes især i den sydøstlige del af landet, hvor den mange steder er ret almindelig. Den er kendt fra alle faunistiske distrikter på Øerne, mens den fra Jylland kun kendes fra SJ og EJ (jf. Hansen 1996).
Bestandsudvikling:Kugleløber har øjensynlig haft tilbagegang på en række søbredsbiotoper. Til gengæld er den udbredt og mange steder hyppig i råstofgrave, ligesom den er udbredt på kystskrænter på Bornholm.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Kugleløber er udbredt i Mellem- og Sydeuropa, især mod øst. I Skandinavien findes den kun i Danmark og i det sydligste Sverige.
R dlistevurdering:Da bestandsudviklingen samlet set ikke synes at have været negativ, og der ikke foreligger åbenlyse trusler mod artens levesteder, vurderes arten ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1983, Hansen 1964, 1968, Hansen 1996, Lindroth et al. 1985, 1986.
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:2004
Tekst ndringer:2005
Kvaltetsikret af:Peter Wind