Hvid admiral Limenitis camilla (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Dagsommerfugle
Internationalt navn:Limenitis camilla (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Hvid admiral
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:A2c
Levesteder:S,Sb
Negative p virkninger:1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Hvid admiral lever i lysåbne skove på især eg og skovfyr med gode bevoksninger af kaprifolie, som er larvens værtsplante.

Hvid admiral er kendt fra Bornholm, Lolland, Falster, Møn, Sjælland, Fyn og enkelte steder i Sydøstjylland. Arten er ret lokal, men kan optræde i antal. Den svinger meget i hyppighed fra år til år, formodentlig afhængig af vejret og strejfende individer findes jævnligt. Disse to forhold gør det meget vanskeligt at vurdere hvid admirals status, og om der reelt er tale om en tilbagegang for arten.

Arten har tilsyneladende udvist en tilbagegang i forekomstareal på ca. 45% og er forsvundet fra Jylland og Fyn (bortset fra Langeland) og en del lokaliteter på Midtsjælland.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:4300 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Hvis den beregnede tilbagegang i forekomstareal på 45% for hvid admiral er reel, vurderes arten sårbar, VU, efter kriterium A2c, men det er uklart om der forventes en yderligere tilbagegang.

Da den imidlertid svinger voldsomt i hyppighed og i vejrmæssigt gunstige år med store populationer (som fx i 2003) kan strejfe langt væk fra yngelokaliteterne og dermed etablere nye populationer på egnede lokaliteter, vil en realistisk vurdering af arten være næsten truet, NT, efter kriterium A2c eftersom arten trods alt har haft en vis tilbagegang i forekomstareal.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Knudsen 1987-1998, Madsen 1999-2002, Stoltze 1994, 1996.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind