Kirsebærtakvinge Nymphalis polychloros (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Dagsommerfugle
Internationalt navn:Nymphalis polychloros (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Kirsebærtakvinge
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:A2b+3b;B1ab(i,ii)
Levesteder:As,Sb
Negative p virkninger:5.1; 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Kirsebærtakvinge lever i skovbryn, i parker, omkring gårde m.v., hvor larven lever på forkellige løvtræer, især elm, seljepil og kirsebær.

Arten var tidligere udbredt og fastboende i de østlige dele af landet, men er idag kun muligvis fastboende på Bornholm. Årsagerne til tilbagegangen er ikke helt klare, men formodentlig er ændringer i klimaet en væsentlig årsag sammen med mere effektiv sprøjtning i haver og frugtplantager.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:300 km2
Forekomstareal:300 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Kirsebærtakvinge er gået tilbage med 97% i forekomstareal og 99% i udbredelsesarealet indtil 1993. Det er endog meget tvivlsomt, om arten fortsat forekommer på Bornholm og dermed, om arten overhovedet er ynglende i Danmark. Der er ikke gjort fund af larvekolonier i mere end 20 år. Det er dog endnu for usikkert at dømme arten som uddød. Fra perioden 1994-2000 er der i alt 8 fund, alle enkelteksemplarer, fra Lolland, Sydsjælland og Bornholm, men de fleste eller alle eksemplarer er med stor sandsynlighed tilflyvere fra Sydøsteuropa.

Kriterium A2b og A3b giver kritisk truet, CR. Kriterium B1a+bi+ii giver moderat truet, EN eller måske kritisk truet, CR. Da der nu og da indvandrer enkelte individer af kirsebærtakvinge fra Østeuropa, kan det måske medføre en nedgradering med et trin, men disse individer er tilsyneladende ikke i stand til at etablere bestande i Danmark.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Knudsen 1987-1998, Madsen 1999-2002, Stoltze 1994, 1996.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind