Urskovsspidshale Scraptia fuscula Müller, 1821

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Scraptia fuscula Müller, 1821
Dansk navn:Urskovsspidshale
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(iii,iv,v)+2ab(iii,iv,v)
Levesteder:Sg, Sl
Negative p virkninger:1.2.3; 1.4.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Urskovsspidshale lever i gammel løvskov. Larven udvikles i dødt ved af forskellige løvtræer, oftest i tørre grene af eg (Quercus sp.), bøg (Fagus sylvatica), lind (Tilia sp.) og elm (Ulmus sp.), også i smuld af hule træer, især eg. Den voksne bille kan om aftenen findes på barkløse partier af yngletræerne. Arten er meget sjælden. Der foreligger nogle få gamle fund fra: LFM: Sundby Storskov (1950) samt omegnen af Nykøbing F. (før 1900). NEZ: Kagerup (1918). – Efter 1960 er den kun fundet i LFM: Sundby Storskov (1961, også enkelte senere fund).
Bestandsudvikling:Urskovsspidshale er blevet stadig sjældnere og det vurderes, at den fortsat har negativ bestandsudvikling.
Udbredelsesareal:1 km2 km2
Forekomstareal:1 km2 km2
Totaludbredelse:Urskovsspidshale er lokal i Europa; den er ikke kendt fra Tyskland, men forekommer i samtlige skandinaviske lande, i Baltikum og Polen.
R dlistevurdering:Urskovsspidshale vurderes akut truet, CR, efter kriterierne B1ab(iii) + 2ab(iii). Der kendes nu kun én recent lokalitet for arten i Danmark, og det vurderes, at kvaliteten af artens habitat er i vedvarende tilbagegang. Da det område, hvorpå arten i dag forekommer, er meget begrænset, er som grundlag for beregningen af udbredelses- og forekomstareal benyttet 1 x 1 km felter.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1996, Hansen m.fl. 1993, Hansen 1945, 1964
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind