Argusblåfugl Plebeius argus (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Dagsommerfugle
Internationalt navn:Plebeius argus (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Argusblåfugl
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:A2c+3c
Levesteder:H,K,O
Negative p virkninger:1.1.3;5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Argusblåfugl lever på heder og tørre overdrev med lyng. Larven lever på unge skud af lyng, der vokser med nøgen jord omkring og tilstedeværelse af myresamfund (Fogh, 1999).

Arten er fundet lokalt på Bornholm, Nordsjælland, et par steder på Sydsjælland, Møn, Falster og Fyn. Den er mere udbredt i Jylland. På grund af artens store lighed med P. idas, må fundoplysninger tages med forbehold. På grund af artens specielle krav til levestedet, er den forsvundet fra mange lokaliteter. Udbredelsesarealet (ikke beregnet) er ikke ændret nævneværdigt på grund af de få tilbageværende, spredte populationer.

Årsagerne til dens tilbagegang er bl.a. tilgroning og ændring fra lynghede til græshede sandsynligvis på grund af kvælstofnedfald. Da dette problem ikke er løst eller har udsigt til at blive løst i nær fremtid, må arten forventes at gå yderligere tilbage de næste 10 år.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:12000 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Kriterium A2c og A3c giver mindst sårbar, VU for argusblåfugl. Artens forekomst er sandsynligvis fragmenteret så kriterium B kan anvendes, men dokumentation herfor mangler.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Madsen 1999-2002, Nielsen 1999, Stoltze 1994, 1996.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind