Pseudeuglenes pentatomus (Thomson, 1864)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Pseudeuglenes pentatomus (Thomson, 1864)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:VU
Kriterier:D2
Levesteder:Sl
Negative p virkninger:1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Pseudeuglenes pentatomus angives at udvikles i svampede grene af løvtræ. I Danmark er den fundet i lysåben birkesump. Arten er kun fundet på 2 danske lokaliteter: SJ: Draved Skov, 2 stk. 2007. NEJ: Tofte Skov, flere eksemplarer 2004.
Bestandsudvikling:Det er ikke muligt at vurdere bestandsudviklingen for Pseudeuglenes pentatomus.
Udbredelsesareal:50 km2 km2
Forekomstareal:50 km2 km2
Totaludbredelse:Pseudeuglenes pentatomus har en meget begrænset udbredelse i Europa og anses overalt for sjælden eller meget sjælden; den er kendt fra alle de skandinaviske lande og fra Nordtyskland.
R dlistevurdering:Selvom Pseudeuglenes pentatomus først er fundet i Danmark i 2004, anses det for sandsynligt, at den har ynglet her i landet gennem længere tid, hvorfor det er valgt at rødlistevurdere arten. Pseudeuglenes pentatomus er tæt på at opfylde kriterium B1a for kritisk truet, CR; den er tæt på at opfylde kriterierne B1a+2a for moderat truet, EN; men andre underkriterier er næppe opfyldt. Arten vurderes i stedet sårbar, VU, efter kriterium D2. Da Pseudeuglenes pentatomus lever på et meget begrænset område, er der som grundlag for beregning af udbredelses- og forekomstareal valgt 5 x 5 km felter. Da arten anses for sjælden eller meget sjælden i vores nabolande, anses en tilførsel af genetisk materiale udefra som usandsynlig, hvorfor artens rødlistestatus ikke er nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:Slægtsnavnet Pseudeuglenes anses af Löbl & Smetana (2008) som synonym til Pseudanidorus Pic, 1893.
Litteratur:Pedersen & Vagtholm-Jensen 2005
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind