Vanonus brevicornis (Perris, 1869)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Vanonus brevicornis (Perris, 1869)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:VU
Kriterier:D2
Levesteder:S
Negative p virkninger:1.2.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Vanonus brevicornis lever i løvskove, i smuld i hule træer, under bark el.lign., men findes også fremme på træer og i vegetationen under disse; i udlandet er den også fundet på nåletræ. Arten er meget sjælden, idet der kun foreligger 2 danske fund, begge fra LFM: Keldskov (1 stk. 1940, nedbanket af hassel) og Lindeskov ved Nykøbing F. (1 stk.1993, ketsjet under gamle bøge).
Bestandsudvikling:Da der kun foreligger 2 danske eksemplarer af Vanonus brevicornis, er det ikke muligt at vurdere bestandsudviklingen.
Udbredelsesareal:300 km2 km2
Forekomstareal:200 km2 km2
Totaludbredelse:Vanonus brevicornis er kun kendt fra nogle få lande i Europa. I Skandinavien er den fundet i Danmark og Sverige, derudover er den kendt fra bl.a. Tyskland, Holland og Storbritannien.
R dlistevurdering:Vanonus brevicornis er tæt på at opfylde kriterierne B1a+2a for moderat truet, EN, men opfylder næppe andre underkriterier. Den vurderes i stedet sårbar, VU, efter kriterium D2. Da arten forekommer meget sparsomt i landene omkring Danmark, forekommer det ikke sandsynligt, at der kan tilføres genetisk materiale udefra, hvorfor dens rødlistestatus ikke er nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1996, Hansen m.fl. 1994, Hansen 1945, 1964
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind