Tyklårssolbille Oedemera nobilis (Scopoli, 1763)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Oedemera nobilis (Scopoli, 1763)
Dansk navn:Tyklårssolbille
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:As, B, Ko, Kt, O, S
Negative p virkninger:1.1.1; 1.1.3; 1.1.6
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Tyklårssolbille lever på lysåben jordbund med højtvoksende urtevegetation. Larven udvikles i stængler af diverse urter, mens de voksne biller findes på blomster, bl.a. skærmplanter. Arten er lokal og temmelig sjælden, dog hyppig på Bornholm. Efter 1960 er den kendt fra 10-20 lokaliteter.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for tyklårssolbille vurderes at være svagt negativ; den er således ikke fundet i distrikterne SJ og LFM efter 1960.
Udbredelsesareal:13900 km2 km2
Forekomstareal:1100 km2 km2
Totaludbredelse:Tyklårssolbille er ret udbredt i Syd- og Mellemeuropa. Mod nord går udbredelsen til Danmark; den er således ikke fundet i det øvrige Skandinavien eller i Baltikum og forekommer heller ikke i Nordtyskland.
R dlistevurdering:Tyklårssolbille opfylder kriterierne B1b(iii)+2b(iii), for sårbar, VU, men opfylder næppe underkriterium a. Den vurderes derfor næsten truet, NT. Da de danske populationer ligger langt fra de nærmeste udenlandske bestande, vurderes det som usandsynligt, at der kan tilføres genetisk materiale udefra, hvorfor artens rødlistestatus ikke er nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1996, Hansen 1945, 1964
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind