Orangebrystet solbille Oedemera croceicollis (Gyllenhal, 1827)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Oedemera croceicollis (Gyllenhal, 1827)
Dansk navn:Orangebrystet solbille
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:NT•
Kriterier:B2ab(iii)
Levesteder:E, Ke, Ko
Negative p virkninger:1.1.1; 1.1.3; 1.4.3
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Orangebrystet solbille lever på mere eller mindre fugtige enge, både ferske og saltpåvirkede; larven udvikles i plantestængler, mens den voksne bille findes på blomstrendende urter. Arten er ret lokal og sjælden; den er overvejende fundet i den østlige del af landet. Der foreligger ældre fund fra F: Fåborg; Nordfyn. SZ: Vordingborg; Præstø. NWZ: Kalundborg. NEZ: Lyngby Åmose; Malmmosen. - Efter 1960 er arten fundet i SJ: Pamhule Skov. F: Damsbo Strand. LFM: Møns Klint; Ulvshale. SZ: Marienlyst Skov ved Vordingborg; strandengen ud for Oreby Skov; Svinø Strand.
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for orangebrystet solbille vurderes at være svagt negativ. Arten synes at være forsvundet fra flere lokaliteter, hvor den tidligere forekom, og den er i distriktet NWZ ikke fundet siden slutningen af 1800-tallet.
Udbredelsesareal:800 km2 km2
Forekomstareal:700 km2 km2
Totaludbredelse:Orangebrystet solbille er vidt udbredt i Europa, især i de østlige egne; den er sjælden mod nord. I Skandinavien er den foruden i Danmark fundet i Finland og Sverige.
R dlistevurdering:Orangebrystet solbille vurderes sårbar, efter kriterium B2ab(iii), idet det lægges til grund, at ferske enge og strandenge generelt er truet af bl.a. tilgroning. Da arten har en rimelig god spredningsevne, og da den forekommer i både Sverige og i Nordtyskland, anses det for sandsynligt, at der kan tilføres genetisk materiale udefra, hvorfor artens rødlistestatus nedkategoriseres til næsten truet, NT*.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Bangsholt 1975, 1981, Hansen 1996, Hansen m.fl. 1991, 1994, 1996, Hansen 1945, 1964, Pedersen & Runge 2003
R dlistevurderet af:Palle Jørum
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind