Dukatsommerfugl Lycaena virgaureae (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Dagsommerfugle
Internationalt navn:Lycaena virgaureae (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Dukatsommerfugl
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NT
Kriterier:
Levesteder:O,Sb
Negative p virkninger:9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Dukatsommerfugl lever på rydninger i skove, især efter nåletræer, evt. også på heder og tørre overdrev m.v., hvor larven lever på syre og rødknæ.

Arten er fundet på Bornholm, Lolland, Falster, Syd-, Vest og Nordsjælland og i det midterste Jylland med spredte fund i det øvrige Jylland. Selvom den synes at være forsvundet fra de fleste lokaliteter på Lolland, Falster og Møn, og forekomstarealet er gået noget tilbage, så må en del af tilbagegangen formodentlig tilskrives naturlige fluktuationer i artens hyppighed. Den er desuden i stand til at etablere populationer på nye rydninger, hvor den kan optræde i antal en årrække for derefter at forsvinde når værtsplanterne overskygges af opvoksende træer. Arten anses dog for at være blevet sjældnere på sine faste lokaliteter på Sjælland.
Bestandsudvikling:
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:21500 km2
Totaludbredelse:
R dlistevurdering:Arten er på grund af sin måde at optræde på meget vanskelig at vurdere og skal sandsynligvis vurderes til ikke truet, LC, eller allerhøjest næsten truet, NT, med baggrund i den tilbagegang den trods alt har haft.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Stoltze 1994, 1996.
R dlistevurderet af:Per Stadel Nielsen
Godkendt af bed mmer:2003
Tekst ndringer:2004
Kvaltetsikret af:Peter Wind