Bredøret flagermus Barbastella barbastellus (Schreber, 1774)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Barbastella barbastellus (Schreber, 1774)
Dansk navn:Bredøret flagermus
International kategori:VU
R dliste 1997: R
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Ag, B, Op, S, Sg, Sb
Negative p virkninger:1.1.14, 1.2.3, 1.2.3.8, 3.1.4, 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bredøret flagermus er sårbar overfor ødelæggelse af dens sommerkvarterer i bygninger, f.eks. ved restaurering og tætning af gamle træbeklædninger og skodder, især på gamle avlsbygninger. Endvidere er arten sårbar overfor fældning eller beskæring af træer med hulheder, revner og sprækker, selektiv fældning af træer med potentiale for hulheder og lignende, samt forringelse af artens vinterkvarterer i gamle iskældre, slotskældre, miner og lignende (Baagøe & Degn 2007a).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bredøret flagermus er fåtallig med spredte forekomster på Lolland, Falster og Møn (Baagøe 2007p). I nyere tid er arten kun registreret én gang på Sjælland, hvor den tidligere i 1900-tallet er registreret flere gange.

Udveksling med bestande i Sverige og Tyskland, hvor bredøret flagermus’ status vurderes som henholdsvis moderat truet, EN (Gärdenfors 2005), og kritisk truet, CR (LANU SH 2001), vurderes at være uvæsentlig for artens status i Danmark.
Bestandsudvikling:Der findes ikke tal for bestandsstørrelse og –udvikling for bredøret flagermus. Antallet af kønsmodne hunner skønnes at være under 1.000 individer, men kan meget vel være væsentlig mindre.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Bredøret flagermus er udbredt i Europa fra Midtengland og Wales, Mellemsverige og De baltiske Lande i nord til det nordlige Spanien og Alperne i syd med mere spredte forekomster på Den iberiske Halvø, i Italien og på Balkan. Østover strækker udbredelsen sig til Kaukasus (Baagøe 2007p).
R dlistevurdering:Bredøret flagermus har en begrænset udbredelse med få spredte forekomster i det sydøstlige Danmark. Bestandsstørrelsen skønnes at være under 1.000 kønsmodne hunner. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Bredøret flagermus vurderes efter kriterium D som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe 2007p, Baagøe & Degn 2007a, Gärdenfors 2005, LANU SH 2001
R dlistevurderet af:Hans J. Baagøe
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind