Vandflagermus Myotis daubentonii (Kuhl, 1817)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Myotis daubentonii (Kuhl, 1817)
Dansk navn:Vandflagermus
International kategori:LC
R dliste 1997: V
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Me, Mm, Mo, S, Sb, Sg, Tl, Ve, Vm, Vo, Vv
Negative p virkninger:1.1.14, 1.2.3, 1.2.3.8, 3.1.4, 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Vandflagermus er meget sårbar overfor ændringer og forstyrrelser i vinterkvartererne i kalkgruberne (Baagøe & Degn 2007e). Arten er endvidere sårbar overfor ændringer og forstyrrelser i andre vinterkvarterer (kældre, bunkers, brønde og lignende) samt forstyrrelser og ændringer af sommerlevestederne. Dette kan ske ved fældning eller beskæring af træer med hulheder, revner og sprækker, selektiv fældning af træer med potentiale for hulheder og lignende, ødelæggelse eller forurening af vandløb, søer og fjorde, samt fjernelse af ledelinier i landskabet (Baagøe 2007e, Baagøe & Degn 2007).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Vandflagermusen er udbredt og almindelig i det meste af Danmark, bortset fra en række mindre øer (Baagøe 2007e).
Bestandsudvikling:Der findes ikke tal for bestandsstørrelse og -udvikling for vandflagermus, men forekomsten skønnes ikke at være negativ.

Den overvintrende bestand af vandflagermus i kalkgruberne i Daugbjerg, Mønsted og Smidie og Thingbæk estimeres til 20.000 individer, som om sommeren spredes over en stor del af Jylland (Baagøe 2007e, Baagøe & Degn 2004). Størrelsen af denne målbare bestand i kalkgruberne synes at være relativt stabil.

Vandflagermus overvintrer også i andre vinterkvarterer i Jylland, men det vides ikke hvor stor en andel af bestanden i dette jyske område, der kan optælles i kalkgruberne.

Bestandsstørrelse og –udvikling for bestandene i de andre dele af landet er ikke kendt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Vandflagermus er vidt udbredt i Vest- og Centraleuropa. Udbredelsen strækker sig fra Mellemskandinavien til det nordlige Grækenland (Baagøe 2007e). Artens udbredelse strækker sig østover gennem Sibirien.
R dlistevurdering:Vandflagermus er udbredt i det meste af Danmark, og bestanden skønnes ikke at være i tilbagegang. Vandflagermus vurderes ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe 2007e, Baagøe & Degn 2004, Baagøe & Degn 2007e
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind