Skægflagermus Myotis mystacinus (Kuhl, 1817)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Myotis mystacinus (Kuhl, 1817)
Dansk navn:Skægflagermus
International kategori:LC
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Ag, B, Op, S, Sb, Sg, V
Negative p virkninger:1.1.14, 1.2.3, 1.2.3.8, 3.1.4, 6.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Skægflagermus er meget sårbar overfor ændringer og forstyrrelser i vinterkvarterer i miner, kældre og lignende (Baagøe & Degn 2007f). Arten er endvidere sårbar overfor forstyrrelser og ændringer af sommerkvarterer i form af bygningsændringer, ved fældning eller beskæring af træer med hulheder, revner og sprækker, samt selektiv fældning af træer med potentiale for hulheder og lignende (Baagøe & Degn 2007f).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Udbredelsen af skægflagermus i Danmark er begrænset til Bornholm (Baagøe 2007c). På Bornholm er der fundet ynglekolonier spredt over det meste af øen, men antallet er lavt.

Udveksling med nabobestandene i Sverige og Schleswig-Holstein, hvor skægflagermus’ status vurderes som henholdsvis sårbar, VU (Gärdenfors 2005) og næsten truet, NT (LANU SH 2001), vurderes at være uvæsentlig for dens status i Danmark.
Bestandsudvikling:Der findes ikke tal for bestandsstørrelse og -udvikling for skægflagermus. Antallet af kønsmodne hunner i bestande skønnes at være mindre end 1.000 individer, men det kan være væsentlig mindre.

Skægflagermus kan ikke skelnes fra Brandts flagermus (Myotis brandtii) ved lytning med detektor. De to arter kan kun skelnes fra hinanden på små morfologiske detaljer, hvorfor bestemmelse kræver at dyret indfanges. Derfor er der kun få sikre fund af arten (Baagøe 2007c).
Udbredelsesareal:500 km2
Forekomstareal:500 km2
Totaludbredelse:Skægflagermus er udbredt i Europa fra Irland, Mellemskandinavien og det nordlige af Den iberiske Halvø til Østeuropa (Baagøe 2007c). Udbredelsen dækker endvidere Marokko. Udbredelsen mod øst gennem Asien er ikke endeligt klarlagt.
R dlistevurdering:Skægflagermus har en begrænset udbredelse i Danmark. Bestanden skønnes at rumme under 1.000 kønsmodne hunner. Faktuel viden om artens status er mangelfuld. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Skægflagermus vurderes efter kriterium D som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Baagøe 2007c, Baagøe & Degn 2007f, Gärdenfors 2005, LANU SH 2001
R dlistevurderet af:Hans J. Baagøe
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind