Blå oliebille Meloe violaceus Marsham, 1802

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Meloe violaceus Marsham, 1802
Dansk navn:Blå oliebille
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:A, B, Oo, Sb
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Blå oliebille er knyttet til enlige bier, hvor den lever som parasit i boet. Værtsbier skal formegentlig findes blandt slægter som Anthophora, Osmia, Colletes m.fl. Larven (triungulinlarve) klækkes fra æg i jorden og kravler op i nærliggende blomster. Herfra transporteres den med de blomstersøgende bier til boet, hvor den lever som parasit i cellekamrene af biernes æg og honning. Den voksne bille klækkes fra boet og træffes på tør, solåben og græsklædt bund.

Arten er ikke almindelig men udbredt i det meste af Danmark, med undtagelse af SZ, hvor arten ikke er fundet. Fra WJ, NWJ og NWZ er arten ikke fundet efter 1960.
Bestandsudvikling:Den nationale bestand af blå oliebille skønnes stabil og ikke udsat for aktuelle negative påvirkninger.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Blå oliebille er udbredt i det meste af Europa samt det nordvestlige Rusland og Sibirien. Den forekommer i hele Skandinavien og er udbredt mod nord til Nordkap.
R dlistevurdering:Arten opfylder ikke kriterierne for nogen af trusselskategorierne eller for kategorien næsten truet, jf. ovenfor.

Blå oliebille vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Philip Francis Thomsen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind