Grøn oliebille Meloe variegatus Donovan, 1793

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Meloe variegatus Donovan, 1793
Dansk navn:Grøn oliebille
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:B1ab(i,ii,iii)+2ab(i,ii,iii)
Levesteder:D, H, Kt, Oo
Negative p virkninger:1.1.3, 1.1.11, 1.1.13, 1.4.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Grøn oliebille er knyttet til enlige bier, hvor den lever som parasit i boet. Værtsarter i Norden er ikke kendt, men i England angives den at snylte på arter af slægterne Anthophora og Osmia. Larven (triungulinlarve) klækkes fra æg i jorden og kravler op i nærliggende blomster. Herfra transporteres den med de blomstersøgende bier til boet, hvor den lever som parasit i cellekamrene af biernes æg og honning. Den voksne bille klækkes fra boet og træffes på tør, solåben og sandet bund.

Arten er meget sjælden i Danmark.
Således er der ældre fund af arten fra spredte lokaliteter i SJ, EJ, WJ, NWJ, SZ og NEZ.

Efter 1960 er arten fundet på følgende lokaliteter: F: Voderup Klint på Ærø, 1 individ, 1987 og 1 individ, 1996, LFM: Halskov på Falster (Donnemoseløbet), 3 triungulinlarver i en vandløbsfaunaprøve, 2003 samt NWZ: Kongstrup Klint på Røsnæs, senest fundet i 1965.

Fund fra Røsnæs er så gamle, at det ikke medregnes som nyt. Fundet fra Donnemoseløbet medregnes ikke pga. de atypiske omstændigheder og manglende bekræftelse af en egentlig population af voksne dyr i området.

Grøn oliebille er et karakteristisk dyr, som er blevet eftersøgt på de to nævnte lokaliteter indenfor de sidste år uden held.
Derfor er der reelt kun een tilbageværende lokalitet for arten, Voderup Klint.
Bestandsudvikling:Funddata viser markant tilbagegang for grøn oliebille i såvel udbredelsesareal som forekomstareal. Omkring første halvdel af 1900-tallet var arten således udbredt i Danmark.
Udbredelsesareal:8 km2
Forekomstareal:8 km2
Totaludbredelse:Grøn oliebille er udbredt i Øst- og Mellemeuropa og stedvist i Sydeuropa. Den forekommer desuden i Sibirien, det sydlige Rusland, Ukraine, Kaukasus og Centralasien. I Skandinavien forekommer den kun i Danmark og er uddød i Sverige.
R dlistevurdering:Grøn oliebille vurderes kritisk truet, CR, efter kriterierne B1ab(i,ii,iii) + 2ab(i,ii,iii).

Udbredelsesarealet er mindre end 100 km2 (kriterium B1) og forekomstarealet er mindre end 10 km2 (kriterium B2). Arten forekommer på 1 recent lokalitet (underkriterium a). Det vurderes, at udbredelsesarealet (underkriterium b i), forekomstarealet (underkriterium b ii) og kvaliteten af artens habitat (underkriterium b iii) er i vedvarende tilbagegang.

Muligheden for genetisk udveksling med udenlandske nabobestande er usandsynlig, men ukendt, hvorfor en op- eller nedkategorisering ikke foretages.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Philip Francis Thomsen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind