Spansk flue Lytta vesicatoria (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Lytta vesicatoria (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Spansk flue
International kategori:
R dliste 1997: EX
National kategori:RE
Kriterier:
Levesteder:Aa, Ag, As, O, Sb, Sl
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Spansk flue er knyttet til enlige bier, hvor den lever som parasit i boet. Fra Tyskland angives den bl.a. at snylte på arter af slægterne Andrena, Colletes, Megachile og Osmia. Larven (triungulinlarve) klækkes fra æg i jorden og kravler ved egen hjælp, modsat oliebillerne (Meloe spp.), ind i biernes bo. Her lever den som parasit i cellekamrene af biernes honning og formentlig også af deres æg og larver.
Den voksne bille klækkes fra boet og træffes ofte fouragerende på ask (Fraxinus excelsior), sjældnere liguster (Ligustrum vulgare), hyld (Sambucus sp.) og syren (Syringa vulgaris).
Billen indeholder stoffet cantharidin, som er lokalirriterende og farligt ved indtagelse. Tidligere blev arten anvendt som lægemiddel pga. stoffets blæredannende egenskaber.

Arten er forsvundet fra Danmark.
Det sidste fund af arten herhjemme er fra Bornholm: Slusegård i 1960.
Tidligere var arten ret udbredt i landet og er fundet på spredte lokaliteter i SJ, EJ, WJ, F, LFM, SZ, NEZ og B. Fra SJ: Ejsbøl og SZ: "Sydsjælland" er dog kun fund fra før 1900.
Bestandsudvikling:Funddata viser markant tilbagegang for spansk flue i såvel udbredelsesareal som forekomstareal, jvf. ovenfor.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Spansk flue er udbredt i Syd- og Mellemeuropa samt det sydlige Nordeuropa og Rusland. Desuden er den indført til Nordamerika. I Skandinavien er den forsvundet i Danmark og Norge og forekommer kun sporadisk i Sverige, hvor den i nyere tid er fundet på Øland, senest i 1983.
R dlistevurdering:Spansk flue er ikke fundet i Danmark siden 1960 og kategoriseres derfor i forsvundet, RE.

Da billen er en stor og karakteristisk art, forekommer det usandsynligt at en ynglende bestand i Danmark er overset siden 1960.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996
R dlistevurderet af:Philip Francis Thomsen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind