Osphya bipunctata (Fabricius, 1775)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Osphya bipunctata (Fabricius, 1775)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:EN
Kriterier:B1ab(i,ii)+2ab(i,ii)
Levesteder:Rd, Rt, Rv, Sb, Sg, Sl, Su
Negative p virkninger:1.2.3, 1.2.3.3, 1.2.3.7, 1.2.3.8, 1.2.3.9, 1.4.1, 1.4.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Osphya bipunctata lever som larve formentlig i dødt ved af løvtræ. I Tyskland er friskklækkede eksemplarer således fundet i antal i veddet af en død hvidtjørnsgren (Crataegus sp.). Den voksne bille træffes ofte på blomster af hvidtjørn i solskin.

Arten er meget sjælden i Danmark. Den er i nyere tid fundet på følgende 2 lokaliteter i LFM: Resle Skov på Falster, flere individer, senest 2009 samt Vesterroder på Lolland. Et fund fra Toreby på Lolland i 1975 udelukkes, idet individet blev fundet siddende på en bilrude og det derfor ikke kan siges med sikkerhed hvor individet stammer fra.
Desuden foreligger ældre fund fra Merretskov på Lolland (før 1900).
Bestandsudvikling:Osphya bipunctata har altid været meget sjælden og lokalt forekommende i Danmark. Den har således ikke haft en åbenlys negativ bestandsudvikling, idet arten endnu ikke er fundet udenfor Lolland-Falster. Resle Skov på Falster har formentlig altid huset den største ynglebestand af arten i Danmark.
Udbredelsesareal:33 km2
Forekomstareal:33 km2
Totaludbredelse:Osphya bipunctata er udbredt i Vest-, Mellem- og Sydeuropa samt Kaukasus og det sydlige Rusland. Skandinavien er den fundet sparsomt i Danmark, Sverige og Norge.
R dlistevurdering:Osphya bipunctata vurderes moderat truet, EN, efter kriterierne B1ab(i,ii) + 2ab(i,ii).

Umiddelbart vurderes arten som kritisk truet, CR, efter kriteriet B1, men da arten forekommer på 2 recente lokaliteter og udbredelsen ikke er stærkt fragmenteret er underkriterium a ikke opfyldt. Der forekommer ikke ekstreme svingninger som angivet i underkriterium c, hvorfor dette heller ikke er opfyldt.

Arten vurderes derfor moderat truet, EN. Udbredelsesarealet er mindre end 5.000 km2 (kriterium B2) og forekomstarealet er mindre end 500 km2 (kriterium B2). Arten forekommer på 2 recente lokaliteter (underkriterium a), og det vurderes at udbredelsesarealet (underkriterium b i) og forekomstarealet (underkriterium b ii) er i vedvarende tilbagegang.

Muligheden for genetisk udveksling med udenlandske nabobestande er usandsynlig, men ukendt, hvorfor en op- eller nedkategorisering ikke foretages.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Philip Francis Thomsen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind