Abdera triguttata (Gyllenhal, 1810)

Stamdata
Artsgruppe:Heteromerer
Internationalt navn:Abdera triguttata (Gyllenhal, 1810)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Sg, Sn, Su
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Abdera triguttata lever både som larve og voksen i tilknytning til træsvampe. Larven lever i almindelig violporesvamp (Trichaptum abietinum) på dødt ved af gran (Picea sp.) og fyr (Pinus sp.), hvor den udvikles i det mycelierige lag under træernes bark. Formentlig kan den også findes på arter af løvtræ, idet almindelig violporesvamp også kan angribe dødt ved fra disse. Den voksne bille træffes under svampet bark og på grene af nåletræ.

Arten er sjælden men udbredt i det meste af Danmark, med undtagelse af LFM, SZ og B, hvor den ikke er fundet. Fra B eksisterer dog flere ældre fund fra første halvdel af 1900-tallet.
Bestandsudvikling:Den nationale bestand af Abdera triguttata skønnes stabil og ikke udsat for aktuelle negative påvirkninger.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Abdera triguttata er udbredt i Nord- og Mellemeuropa samt i det nordvestlige Rusland. Den er fundet i hele Skandinavien.
R dlistevurdering:Arten opfylder ikke kriterierne for nogen af trusselskategorierne eller for kategorien næsten truet, jf. ovenfor.

Abdera triguttata vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Hansen 1964, Hansen 1996.
R dlistevurderet af:Philip Francis Thomsen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind