Flydende kogleaks Isolepis fluitans (L.) R. Br.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Isolepis fluitans (L.) R. Br.
Dansk navn:Flydende kogleaks
International kategori:
R dliste 1997: R
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Vo,Vr,Vv,Vs
Negative p virkninger:1.1.3,1.1.10,1.1.13,5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Flydende kogleaks vokser i kanten af rørsump ved næringsfattige søer, på tidvis udtørret bund og sjældent i vandløb.

Den er sjælden i Jylland, hvor den er hyppigst i Vestjylland. På Øerne kendes den nu fra Læsø og Bornholm.

Kortet i Wiinstedt (1943a) viser 80 fund, i dag er der kendt ca. 40 fund, men tallet kan være underestimeret på grund af manglende registreringer.
Bestandsudvikling:Der er kun kendt få fund af flydende kogleaks på Øerne. Allerede Wiinstedt (1943a) nævner, at den er forsvundet fra sit eneste sjællandske voksested. Den er også uddød på Fyn (Fyns Amt 2002), hvor der var kendt 6 voksesteder, og fra det eneste voksested på Als (Gravesen 1986), så den nu ud over Jylland kun forekommer på Læsø og Bornholm.
I Jylland er de fleste voksesteder i den vestlige del og i Thy, men den er sjælden også der (Søndergaard pers.comm. 2007).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:4000 km2
Totaludbredelse:Flydende kogleaks er udbredt i tempererede og tropiske egne i Europa, Asien, Afrika og Australien. I Europa er den udbredt i det vestlige, atlantiske område fra Portugal til Sydskandinavien, hvor den forkeommer i Danmark og Sydsverige. Den europæiske østgrænse ligger i Tyskland med enkelte fund i Norditalien, Østrig, Tjekkiet og Polen.
R dlistevurdering:Flydende kogleaks er forsvundet fra omkring halvdelen af dens voksesteder i Danmark. Arten er blevet isoleret på Bornholm og Læsø.

I Danmark har arten mindst 40 voksesteder og dette tal er formentlig underestimeret på grund af manglende registreringer.

Tilbagegangen for flydende kogleaks skønnes ikke så voldsom, at A, B eller C-kriterierne kan opfyldes. Samtidig vurderes antallet af blomstrende individer at være så højt, at det overstiger grænseværdierne eller ikke kommer i nærheden af grænseværdierne for D-kriteriet. Den vurderes derfor ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Synonym: Scirpus fluitans L., Eleogiton fluitans (L.) Link
Litteratur:Danmarks Naturdata 2008, Gravesen 1986, Hultén & Fries 1986, Naturplan 2001, Petersen 2004, Ribe Amt 2003, Schou 2006, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1943a
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm