Brun fladaks Cyperus fuscus L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Cyperus fuscus L.
Dansk navn:Brun fladaks
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B2ac(iv)
Levesteder:Vs
Negative p virkninger:1.1.13
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 400-500 individer (2000-2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Da brun fladaks er meteorisk, svinger antallet af planter meget fra år til år.
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Brun fladaks vokser på dynd- eller sandbund ved tidvis udtørrede søer og damme. Den er meteorisk i sin optræden, da frøene kan ligge i mange år i bunden og spire ved udtørring af søen.
Brun Fladaks har altid været sjælden i Danmark og er kun kendt fra fund på Øerne. I dag er den kun kendt fra 2-3 lokaliteter på Sjælland.
Bestandsudvikling:Brun fladaks har været fundet ca. 20 steder på Øerne (Wiinstedt 1943a). Den har typisk vokset ved damme, hvor bunden stedse er blevet optrådt af græssende dyr, og hvor vandstanden har svinget meget. På grund af vandstandsreguleringer og ophør af græsning ved gadekær, er den gået meget tilbage.

I dag er arten kendt fra Tystrup Sø og Ermelunden på Sjælland. Bredden holdes åben ved publikumslitage og tramp af heste og hjorte. Den har desuden en mulig lokalitet ved en sø nær Glumsø, hvor der i 1995 blev fundet nogle få eksemplarer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:300 km2
Totaludbredelse:Brun fladaks er udbredt i det meste af Europa med nordgrænse i England, Danmark, Skåne og Gotland. Mod syd forekomer den i Middelhavsområdet og i Nordafrika. Udbredelsen går mod øst gennem Midtrusland og langt ind i Asien (Hultén & Fries 1986). Den er nu forsvundet fra de svenske voksesteder (Wind 2002b).
R dlistevurdering:Da brun fladaks har et forekomstareal på mindre end 500 km2, kun er kendt fra 2-3 lokaliteter, hvor den optræder med ekstreme svinginger i antal, og har en bestandssstørrelse på færre end 500 individer, opfylder den kriterium D2 for sårbar, VU og kriterium B2ac(iv) for moderat truet, EN.

Da brun fladaks naturligt svinger meget i bestandsstørrelse fra år til år, kan kriterie A og C ikke anvendes pålideligt.

En tilførsel af genetisk materiale fra nabobestande er mulig, men ukendt. Der er derfor ikke grundlag for at foretage en nedkategorisering.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Christiansen 1994, Danmarks Naturdata 2008, Hultén & Fries 1986, Lyshede m.fl. 2003, 2004, Schou 2006, Vinther & Tranberg 2002, Wiinstedt 1943a, Wind 2002c
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm