Gråsæl Halichoerus grypus, Fabricius 1791

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Halichoerus grypus, Fabricius 1791
Dansk navn:Gråsæl
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:VU••
Kriterier:D
Levesteder:Ks, T
Negative p virkninger:1.2.2, 2.3.3, 2.3.6, 3.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Unge gråsæler fanges ofte i ruser og garn. Gråsæler er afhængige af uforstyrrede liggepladser på strande, sandbanker og stenrev. Specielt i yngletiden i februar-marts (Østersø-bestanden) og i september-oktober (Nordsø/Vadehavs-bestanden) kræves ro især i de første tre uger, mens ungen har en hvid pels. Den er ikke vandskyende, og det kan derfor være fatalt, hvis ungen bliver skræmt i vandet.
Bestandsst rrelse: <100 individer (2009)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: ca. 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Indtil for hundrede år siden var gråsæl vidt udbredt i danske farvande. Intensiv jagt udryddede arten i starten af 1900-tallet. I de seneste 10 år er der observeret et stigende antal af gråsæler på Rødsand, Anholt, Hesselø, Læsø, Saltholm og i Vadehavet (DMU upubl. data).

Det stigende antal gråsæler skyldes indvandring fra bestandene i Østersøen og Nordsøen snarere end unger født i Danmark (Dietz m.fl. 2003, Härkönen m.fl. 2007). Siden 2003 er gråsæl igen begyndt at yngle i Danmark med 1-2 nyfødte unger pr. år på Rødsand.
Bestandsudvikling:Bestanden af gråsæler i Danmark er stigende. Stigningen forventes at fortsætte, hvis sælerne får den fornødne ro på ligge- og ynglepladserne.

Der er ind imellem observeret grupper på op til 20-70 gråsæler både på Rødsand, ved Læsø, på Anholt, ved Christiansø og i Vadehavet. På den baggrund anslås det, at der findes omkring 100 gråsæler i gennemsnit hen over året i danske farvande (Härkönen m.fl. 2007).

Satellitmærkninger af gråsæler fra Rødsand ved Gedser har vist, at gråsælerne i det østlige Danmark tilhører den samme population som de langt større kolonier, der findes i den svenske og estiske del af Østersøen. Forekomsterne af gråsæl i Vadehavet er del af de større bestande i Tyskland, Holland og Skotland.
Udbredelsesareal:99000 km2
Forekomstareal:99000 km2
Totaludbredelse:Gråsæl er udbredt i de tempererede dele af Nordatlanten. Den er opdelt i tre bestande: én ved den nordamerikanske østkyst, én omkring De britiske Øer, Island og den norske kyst og én i Østersøen og Den botniske Bugt (Tougaard 2007b).
R dlistevurdering:Gråsæl findes på et meget lavt antal lokaliteter og den samlede bestand anslås til under 50 kønsmodne hunner, hvilket kategoriserer arten som kritisk truet, CR, efter kriterium D. Forekomsterne af gråsæl i de indre danske farvande og i Vadehavet dog stigenden og bestandene er dele af større bestande i henholdsvis Østersøen og Nordsøen, hvorfor arten i begge delområder nedkategoriseres to trin. Gråsæl vurderes nationalt som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Dietz m.fl. 2003, Härkönen m.fl. 2007, Tougaard 2007b
R dlistevurderet af:Jonas Teilmann
Godkendt af bed mmer:2008
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind