Femradet ulvefod Lycopodium annotinum L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Lycopodium annotinum L.
Dansk navn:Femradet ulvefod
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Os,Sl,Sn,H
Negative p virkninger:1.1.11,1.3.3,2.1,3.1.5,4.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Femhannet ulvefod tåler hverken udtørring eller forstyrrelse i form af tramp, tråd eller kørsel. Den er envidere udsat for en vis indsamling til pynt. Den tåler ikke eutrofe forhold.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Femradet ulvefod vokser oftest på næringsfattige og skyggede steder samt på nordvendte skrænter; ofte på tørverig bund. Den er hyppigst i Nordjylland, Nordsjælland og på Bornholm, men er fundet i alle landsdele (Jonsell 2000). På den regionale rødliste fra Storstrøms Amt optræden den ikke (Faurholdt 2006) mens den på den regionale rødliste fra Vestsjælland karakteriseres som sjælden, R (Leth 1987).
Bestandsudvikling:Bestandsudviklingen for femradet ulvefod er svagt faldende til stabil. Der er formentlig tale om fremgang i de jyske nåletræsplantager. Der er rapporter om nye lokaliteter på vejkanter (Bavnhøj& Kjærgaard 1995).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Femradet ulvefod er vidt udbredt på hele den nordlige halvkugle, bortset fra højarktiske områder (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Ingen af kriterierne A-E er opfyldt, hvorfor den kategoriseres som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Femradet ulvefod optræder i Danmark i form af underarten Lycopodium annotinum ssp. annotinum. I alpine og arktiske egne forekommer islandsk ulvefod Lycopodium annotinum ssp. alpestre (Hartm.) Löve & Löve.
Litteratur:Bavnhøj & Kjærgaard 1995, Faurholdt 2006, Hansen, K. 1981, Hultén & Fries 1986, Jonsell 2000, Leth 1997, Wiinstedt 1953
R dlistevurderet af:Bent Vestergaard Petersen
Godkendt af bed mmer:
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm