Svinenød Conopodium majus (Gouan) Loret

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Conopodium majus (Gouan) Loret
Dansk navn:Svinenød
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:NA
Kriterier:
Levesteder:Op,B
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Da svinenød ikke har preferencer for særlige økologiske nicher i Danmark, er det vanskeligt at opliste negative påvirkninger.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Svinenøds status i Danmark har gennem de seneste 100 år været omdiskuteret. Nogle botanikere anså tidligere arten for indigen, mens den i dag anses for indslæbt i løbet af 1800-tallet, formodentlig med græsfrø (Fröberg, in litt. 2007). Svinenød er fundet i Danmark fem gange: Sofieholm Skov ved Tølløse (1913-1952), Sorgenfri Park (1885), Silkeborg (1915), Gjorslev Park (1960) og Østre Anlæg i København (1973) (Faurholdt & Schou 2004).
Bestandsudvikling:I den parkagtige Sofieholm Skov ved Tølløse forekom Svinenød talrigt i parkens skovagtige parti gennem ca. 40 år, og herfra er arten samlet adskillige gange (Egholm 1951, Faurholdt & Schou 2004). Om indsamling er årsagen til, at arten nu er forsvundet fra skoven, er ikke kendt.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Svinenød har vestlig udbredelse i Europa. Udbredelsen dækker især det nordlige Spanien over Vestfrankrig til De Britiske Øer og med østgrænse i Vestlandet i Norge. De norske forekomster er formentlig indigene (Fröberg, in litt. 2007). De få skånske forekomster bør, i lighed med de danske, anses for indslæbte.
R dlistevurdering:Rødlistevurdering for Svinenød er ikke foretaget, da arten i Danmark må anses for en tilfældig indslæbt art, der dukker op med (mange) års mellemrum og som regel hurtigt forsvinder igen. Den kategoriseres derfor i vurdering ikke mulig, NA.
Bem rkninger til nomenklatur:Egholm (1951) nævner følgende synonymer for svinenød: Conopodium denudatum Koch og Bunium flexuosum Stokes.
Litteratur:Egholm 1951, Faurholdt & Schou 2004
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm