Foldfrø Laserpitium latifolium L.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Laserpitium latifolium L.
Dansk navn:Foldfrø
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:EN
Kriterier:B2a
Levesteder:Sb
Negative p virkninger:1.2.3.10,3.2
Bem rkninger til
negative p virkninger:
På foldfrøs vigtigste voksested er arten potentielt truet af tilgroning. Ved Søndersø nævnes invasive plantearter som en potentiel trussel (Wind 2000).
Bestandsst rrelse: 84 individer (1999)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
På lok. 1, Tippen ved Nymølle, optaltes 9 blomsterende og 70 vegetative individer af foldfrø (Wind 2000).
På lok. 2, Søndersø, optaltes 5 vegetative individer (Wind 2000).
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:I Danmark er foldfrø kun fundet i Nordøstsjælland. Herfra har arten været kendt fra Hornbæk, Jonstrup Vang, ved Sømosen i Ballerup, ved Søndersø, i Terkelskov og muligvis i Lystrup Skov (Løjtnant & Worsøe 1977, 1993).

I dag kendes foldfrø udelukkende fra Tippen ved Nymølle (Terkelskov) og fra Søndersø i Ballerup, hvor der aktuelt kin er kendskab til nogle få vegetative skud (Poul Evald Hansen, i mail 2008).
Bestandsudvikling:Foldfrø er for længst forsvundet fra Hornbæk. I Jonstrup Vang, der var kronens høengsområde, og hvor der blev slået hø i lundagtig, lys skov, var bestanden særlig stor. Her fandtes foldfrø endnu rigeligt i 1940-erne, men er siden forsvundet på grund af ændret skovdrift til moderne kulturskov. Fra Sømosen i Ballerup forsvandt det sidste eksemplar efter 1980 efter anlæg af plæner og stier (Løjtnant & Worsøe 1993).

Status for bestanden ved Nymølle vurderes som gunstig (Wind 2000). Ved Søndersø er foldfrø potentielt truet af en række plejetiltag, der tager hensyn til generel landskabspleje, men ikke indbefatter hensyn til enkeltarter. Dog er det planen at eftersøge foldfrø grundigt i 2008 samt foretage målrettet pleje (Poul Evald Hansen, i mail 2008).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Foldfrø er især udbredt i Centraleuropa fra Pyrenæerne til det vestligste Rusland. Den findes ikke i det mediterrane område, og mod nord er udbredelsen opsplittet med undtagelse af det sydøstlige Sverige. Arten er hyppig på Öland, Gotland, Ösel og Ålandsøerne (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:Foldfrøs tilbagegang i Danmark er markant. I dag findes blot én aktuel forekomst, og her er arten afhængig af målrettet naturpleje. Spredning til nærliggende skove anses for urealistisk, da disse skove er omgærdet af moderne skovdrift og dermed ikke tilgodeser foldfrøs preference for lys (parkagtig) løvskov med lysninger.

Muligheder for genetisk udveksling med nabobestande må anses for ikke eksisterende, da de nærmeste bestande uden for Nordøstsjælland er beliggende i det østlige Skåne.

Foldfrø opfylder EN kategorien efter B2a kriteriet, idet forekomstområdet er mindre end 500 km2 og populationerne er kraftigt fragmenterede eller ikke findes på flere end fem lokaliteter. Den samlede vurdering bliver herefter moderat truet, EN, efter B2a kriteriet.
Bem rkninger til nomenklatur:Iflg. Egholm (1951) er foldfrø i Danmark repræsenteret ved to varieteter; en med noget ru blade (var. asperum Crantz) og en med små bladafsnit (var. tenuisectum Lge.).
Litteratur:Egholm 1951, Hultén & Fries 1986, Løjtnant & Worsøe 1977, 1993, Wind 2000
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm