Lækat Mustela erminea Linnaeus, 1758

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Mustela erminea Linnaeus, 1758
Dansk navn:Lækat
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Ag, As, E, Sb
Negative p virkninger:1.4.1, 2.3.7
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Intensiv arealanvendelse, nye infrastrukturanlæg og stigende trafikmængder på eksisterende veje mindsker arealet af egnede habitater og fragmentere bestande af lækat.
Sekundær forgiftning med rodenticider må formodes at påvirke lækatbestande i nogle områder, men effekten på artens samlede status er ikke kendt.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Lækat er udbredt i Danmark bortset fra Bornholm og nogle mindre øer (Elmeros m.fl. 2007a). Artens udbredelse synes ikke at være i tilbagegang. Arten er introduceret på enkelte små øer.
Bestandsudvikling:Bestandsstørrelse og -udvikling for lækat er ikke kendt. Arten formodes at være i tilbagegang på grund af forringede levevilkår som følge af fortsat intensivering af arealanvendelsen (Elmeros m.fl. 2007).

Lækat var jagtbar indtil 1982. Jagtudbyttet for arten faldt fra 1950 til 1982 (Elmeros m.fl. 2007a). Faldet i udbyttet formodes at reflektere en bestandstilbagegang som følge af landskabsændringer.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Lækats udbredelsesområde dækker Central- og Nordeuropa, Asien, Nordamerika og Nordøstgrønland (Elmeros m.fl. 2007a). Den er introduceret i New Zealand.
R dlistevurdering:Bestandsstørrelse og -udviklingen for lækat er ikke kendt, men den synes endnu at være udbredt i Danmark. Lækat vurderes ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Elmeros m.fl. 2007a
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind