Ræv Vulpes vulpes (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Vulpes vulpes (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Ræv
International kategori:LC
R dliste 1997:
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:As, D, H, S
Negative p virkninger:
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Ræv er udbredt og almindelig i Danmark bortset fra på Bornholm (Pagh m.fl. 2007).
Bestandsudvikling:Jagtudbyttet af ræv har været forholdsvis stabilt i de sidste 10 år. Et udbrud af ræveskab i starten af 1990’erne reducerede bestandene i Jylland, på Lolland-Falster og Bornholm. På Bornholm menes ræven at være forsvundet. I de sidste par år er der konstateret ræveskab på Sjælland og jagtudbyttet har været faldende.

Det nuværende niveau af jagt og regulering vurderes ikke at begrænse bestandens udbredelse eller status generelt. I områder med intensiv efterstræbelse af ræv må der formodes at være en begrænsende effekt på lokale bestandstætheder. Nye bestemmelser om ’biotopplaner’ på ejendomme giver mulighed for at regulering af ræv hele året over alt i terrænet. Den øgede mulighed for regulering må forventes at føre til yderligere begrænsning af lokale bestandstætheder af ræv flere steder.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Ræv er udbredt i Europa, Nordafrika, Asien og Nordamerika. Arten er introduceret i Australien (Pagh m.fl. 2007).
R dlistevurdering:Ræv er udbredt og almindelig i Danmark, og den nuværende forvaltning vurderes ikke at true arten. Det vides ikke i hvilket omfang muligheden for regulering af ræv året rundt på ejendomme med ’biotopplaner’ vil blive udnyttet, og i hvilket omfang denne øgede regulering får mere end lokale bestandsmæssige effekter. Ræv vurderes ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Pagh m.fl. 2007
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind