Skovmår Martes martes (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Martes martes (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Skovmår
International kategori:LC
R dliste 1997: R
National kategori:NT
Kriterier:D
Levesteder:As, S, Sg, Sl, Sn
Negative p virkninger:1.2.3, 1.2.3.8, 1.4.1, 2.3.7, 3.1.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Trafikdrab udgør formodentligt den væsentligste direkte menneskeskabte negative påvirkningsfaktor for bestanden. Nye infrastrukturanlæg og stigende trafikmængder på eksisterende veje vil i stigende grad fragmentere dens levesteder og bestandene.

Skovmår er følsom overfor menneskelige forstyrrelser på dens levesteder. Ved husmårjagt eller reguleringer nedlægges eller anskydes skovmårer. Omfanget af utilsigtede nedlæggelser af skovmår og betydningen for artens status er ukendt.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Skovmår forekommer spredt i store dele af Danmark bortset fra Vendsyssel, Bornholm og mindre øer (Madsen m.fl. 2007e). Faste bestande forekommer formentlig overvejende i områder med større, uforstyrrede skove, men arten lever også udenfor større skovområder. Der lever tilsyneladende fortsat en lille og formodentligt stærkt truet bestand på Sydfyn.

Udveksling med bestanden i Schleswig-Holstein vurderes at være uvæsentlig for skomårs status i Danmark.
Bestandsudvikling:Bestandsstørrelse og -udvikling for skovmår er ikke kendt. Artens udbredelsesområde synes ikke at have ændret sig markant i løbet af de sidste årtier (Madsen m.fl. 2007e).

Skovmår har været totalfredet siden 1934, men den er stadig sjælden. Fragmetering og lave bestandsstørrelser har medført et fald i den genetiske variation i bestanden i de seneste årtier, især i Jylland (Pertoldi m.fl. 2008).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Skovmår er udbredt i hele Europa til det vestlige Sibirien (Madsen m.fl. 2007e).
R dlistevurdering:Skovmårens udbredelse synes ikke at være i tilbagegang i Danmark. Bestandsudviklingen er ukendt, men bestandsstørrelsen er lav, og den har tabt genetiske variation i løbet af de seneste årtier. Lave bestandsstørrelser sammenholdt med en lav genetiske variation medfører, at skovmår vurderes at være tæt på at opfylde kriterium D. Der vurderes ikke at være en væsentlig udveksling med nabobestande og derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Nationalt vurderes skovmår næsten truet, NT.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Madsen m.fl. 2007e, Pertoldi m.fl. 2008
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Peter Wind