Odder Lutra lutra (Linnaeus, 1758)

Stamdata
Artsgruppe:Pattedyr
Internationalt navn:Lutra lutra (Linnaeus, 1758)
Dansk navn:Odder
International kategori:NT
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:K, M, V
Negative p virkninger:1.4.1, 2.3.6, 2.3.9, 3.1.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Trafikdrab er den væsentlige dødsårsag blandt de indleverede dødfundne oddere. Risikoen for utilsigtede drab af odder på vejene søges reduceret ved etablering af faunapassager ved vejkrydsninger af vandløb. Utilsigtede drab ved infiltration i net (ruser) søges afhjuplet ved påbud om anvendelse af stopriste i ruser i det meste af odderens udbredelsesområde.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Odder forekommer i hele Jylland (Madsen m.fl. 2007c). Der findes desuden en meget lille, isoleret forekomst i Vestsjælland. En trafikdræbt odder fundet på Fyn i vinteren 2007 formodes at være et strejfende dyr fra Jylland.

Udveksling med nabobestande vurderes at være uvæsentlig for odders status i Danmark. I Schleswig-Holstein er arten under langsom indvandring fra Mecklenburg-Vorpommern og Danmark, og den vurderes som kritisk truet, CR (LANU SH 2001).
Bestandsudvikling:Odderbestanden gik tilbage i løbet af sidste århundrede på grund af efterstræbelse, ødelæggelse af dens levesteder, rusedrukning og miljøgifte (Madsen m.fl. 2007c). Totalfredning af arten i 1967 standsede ikke tilbagegangen, og arten forsvandt fra det meste af dens oprindelige udbredelsesområde, men overlevede i det nordvestlige Jylland.

Siden starten af 1990’erne har systematisk feltovervågning vist, at odder har rekoloniseret hele Jylland, men bestandstætheden er fortsat tættest i det nordlige Jylland (Madsen m.fl. 2007c, Elmeros m.fl. 2006).

Sideløbende med den øgede udbredelse steg antallet af indleverede dødfundne oddere frem til 2004 (Elmeros m.fl. 2006). De fleste af de indleverede dyr er trafikdræbte. Siden 2004 er antallet af indleverede dødfundne oddere stagneret. Den samlede bestandsstørrelse af odder er ukendt, men vurderes at rumme langt mindre end 1.000 kønsmodne hunner.

Viden om odderforekomsten på Sjælland er meget sparsom. Udbredelsen er meget begrænset, og bestandsstørrelsen skønnes at være meget lille.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Odder er udbredt i Europa, Nordafrika og Asien (Madsen m.fl. 2007c). Arten forsvandt fra store dele af Vesteuropa i 1970’erne og 1980’erne, bl.a. i Sydsverige og Schleswig-Holstein.
R dlistevurdering:Den samlede bestandsstørrelse for odder i Danmark vurderes at rumme langt mindre end 1.000 kønsmodne hunner. Den danske odderbestand er isoleret fra nabobestandene. Der er derfor ikke grundlag for en nedkategorisering af arten. Nationalt vurderes odder efter kriterium D som sårbar, VU.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Elmeros m.fl. 2006, LANU SH 2001, Madsen m.fl. 2007c
R dlistevurderet af:Morten Elmeros
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2010
Kvaltetsikret af:Peter Wind