Svømmende sumpskærm Apium inundatum (L.) Rchb. f.

Stamdata
Artsgruppe:Karplanter
Internationalt navn:Apium inundatum (L.) Rchb. f.
Dansk navn:Svømmende sumpskærm
International kategori:
R dliste 1997: X
National kategori:LC
Kriterier:
Levesteder:Vo,Vs,Vv,Mo
Negative p virkninger:1.1.11,1.2.3.5,1.3.3,3.1.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
De værste trusler mod svømmende sumpskærm er dræning og eutrofiering. Der kendes eksempler på, at opfyldning af vandhuller i forbindelse med anlæg af campingpladser o.lign. har voksesteder på samvittigheden (Niels Faurholdt, egne iagttagelser).
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: Flere år


Kriteriedokumentation
National status:Svømmende sumpskærm er knyttet til områder med næringsfattigt vand. Det er derfor naturligt, at den er almindelig i Vestjylland, og at hyppigheden aftager mod øst. På den regionale rødliste for Storstrøms Amt er arten kategoriseret som sjælden (R) (Faurholdt 2006a), mens den i den regionale rødliste for Vestsjællands Amt er opført som sårbar (V) (Leth 1998).
Bestandsudvikling:Svømmende sumpskærm er formentlig i langsom tilbagegang på grund af især eutrofiering og dræning. En vurdering vanskeliggøres af, at arten let overses, og at den oftest lever neddykket. Vegetative planter kan være vanskelige at identificere.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Svømmende sumpskærm er en atlantisk art, hvis udbredelse mod øst når Polen. Ud over Danmark er arten i Norden kendt fra det sydligste Sverige, og den findes sporadisk i Central- og Sydeuropa. Uden for Europa er den kendt fra Algeriet og Tunesien (Hultén & Fries 1986).
R dlistevurdering:På trods af artens sjældenhed i Østdanmark og formodede langsomme tilbagegang har svømmende sumpskærm stadig utallige voksesteder i Midt- og Vestjylland. Den kategoriseres derfor som ikke truet, LC.
Bem rkninger til nomenklatur:Svømmende sumpskærm var tidligere henført til slægten Helosciadium under navnet H. inundatum (L.) W.D.J. Koch.

I TBU-afhandlingen (Egholm 1951) nævnes en opdeling i planter med neddykkede planter (var. fluitans eller f. submersum) og planter, der overvejende vokser "på land" (f. terrestre).
Litteratur:Egholm 1951, Faurholdt 2006a, Hultén & Fries 1986, Leth 1998
R dlistevurderet af:Niels Faurholdt
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2009
Kvaltetsikret af:Thomas Eske Holm