Klitsandtæge Phimodera humeralis (Dalman, 1823)

Stamdata
Artsgruppe:Bredtæger og randtæger
Internationalt navn:Phimodera humeralis (Dalman, 1823)
Dansk navn:Klitsandtæge
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:EN
Kriterier:B1ab(i,ii,iii,iv)+B2ab(i,ii,iii,iv); D2
Levesteder:Dk
Negative p virkninger:1.4.1, 1.4.7, 3.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Tilplantning, tilgroning og fragmentering af levestederne, samt vanskeligheder med spredning til egnede, nye lokaliteter er de vigtigste trusselfaktorer.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Klitsandtæge findes i ikke for tilgroet, helst delvis ubevokset klitterræn, gerne i moderat fugtige lavninger, hvor den lever på sandstar (Carex arenaria).

I Danmark findes den især i mileområderne på Grenen. Der er desuden enkelte nyere fund fra Thy, samt ca. 100 år gamle fund fra Tisvilde.
Bestandsudvikling:Tilplantning og tilgroning af klitområderne har medført, at de egnede biotoper for klitsandtæge er blevet langt færre. Øget fragmentering gør samtidig artens spredning vanskeligere. Arten er antagelig forsvundet på Nordsjælland og stærkt på retur i Thy. Også de bedst sikrede lokaliteter på Grenen kan være i farezonen.

I nyere tid er arten fundet i 6 10x10 km UTM-felter indenfor et begrænset område. Forekomstarealet er derfor beregnet på grundlag af 1x1 km UTM-felter.
Udbredelsesareal:<5000 km2
Forekomstareal:<20 km2
Totaludbredelse:Klitsandtæge er udbredt i det vestpalæartiske område, idet der er en vis uklarhed om afgrænsningen mellem denne og nærtstående arter. I Skandinavien er den udbredt i den sydlige del, men overalt er arten sjælden og dens levesteder synes generelt at være truet.
R dlistevurdering:Klitsandtæge vurderes som moderat truet, EN, på basis af kriterierne B1ab(i,ii,iii,iv) og B2ab(i,ii,iii,iv).

Artens udbredelsesområde og forekomstareal er lille og stærkt reduceret i nyere tid. Den har i dag få bestande, heraf nok den største ved Råbjerg Mile. De øvrige bestande synes alle stærkt på retur, omend der er planer om, at store klitområder i Thy skal genetableres som delvis nøgne sandflader. De små bestande er sårbare i forhold til fluktuationer som følge af svingende ynglesucces. Fragmentering gør spredning til nye levesteder vanskelig, og der er behov for en overordnet strategi, hvis arten skal overleve i Thy. Spredning fra nabolandene er ikke sandsynlig, og rødlistestatus er derfor ikke nedkategoriseret.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Aukema & Rieger 2006, Tolsgaard 2001, 2007.
R dlistevurderet af:Søren Tolsgaard
Godkendt af bed mmer:2007
Tekst ndringer:2008
Kvaltetsikret af:Peter Wind