Kødfarvet grenkølle Lentaria byssiseda (Pers.: Fr.) Corner

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Lentaria byssiseda (Pers.: Fr.) Corner
Dansk navn:Kødfarvet grenkølle
International kategori:
R dliste 1997: V
National kategori:VU
Kriterier:D
Levesteder:Rd, Os, S, Sk,
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.7.
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 250 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger; a) det antages at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres at der gennemsnitligt findes 10 individer per lokalitet.
Generationstid: 1 år


Kriteriedokumentation
National status:Kødfarvet grenkølle findes på dødt ved, især nåletræ, herunder enebær. Den er sjælden i Danmark og kun fundet på udpræget kalkrige lokaliteter gerne i slugter eller fugtige krat. Siden 1980 er den fundet i Djævlebakker i Tisvilde Hegn, i Hou Skov ved Mariager Fjord samt i Fosdalen, Vandplasken ved Kærsgård Strand og Rubjerg Knude Plantage i Nordjylland. På den sidstnævnte lokalitet forekommer arten talrigt.
Bestandsudvikling:Kødfarvet grenkølle kendes fra 6 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 5 (83 %) efter 1980. Bestanden må den baggrund anses for at være stabil.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:125 km2
Totaludbredelse:Kødfarvet grenkølle er vidt udbredt i Norden, men regnes overalt som sjælden. I Sverige anses arten for at være en god indikator for biologisk værdifulde skovmiljøer (Nitare 2000).
R dlistevurdering:Kødfarvet grenkølle vurderes som sårbar, VU, på baggrund af kriterium D. Artens sjældenhed gør at det må frygtes at selv mindre ændringer af driften eller tilfældige ændringer på kendte voksesteder kan medføre at arten forsvinder. Der er ikke grundlag for at antage at arten udsættes for en væsentlig tilførsel af sporer fra populationer i vore nabolande. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Petersen (1989), Hansen & Knudsen (1997), Nitare (2000)
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2006
Tekst ndringer:
Kvaltetsikret af:Peter Wind