Rosa rødblad Entoloma roseum (Longyear) Hesl.

Stamdata
Artsgruppe:Bladhatte
Internationalt navn:Entoloma roseum (Longyear) Hesl.
Dansk navn:Rosa rødblad
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:D
Levesteder:O
Negative p virkninger:1.1.9, 1.1.11, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: < 50 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Rosa rødblad er meget sjælden i Danmark og vokser på artsrige overdrev på kalkbund. Arten er fundet på en lokalitet i Jylland og to i Vestsjælland. Den er ikke set siden 1992.
Bestandsudvikling:Der er ikke muligt at afgøre om, der er sket en tilbagegang i antallet af lokaliteter for rosa rødblad. Det forekommer sandsynligt, at arten vil gå tilbage som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse på lokaliteter, hvor den findes i dag.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:
Totaludbredelse:Rosa rødblad er vidt udbredt, men sjælden i den nordvestlige del at Europa. Den er kendt fra Færøerne, Danmark, Sverige, Tyskland, Holland og Strobritannien. Den er rødlistet i Sverige, Tyskland og Holland. Den er videnskabeligt navngivet fra Nordamerika.
R dlistevurdering:Det vurderes, at der er mindre end 50 individer af rosa rødblad i Danmark. Samtidig vurderes det, at der over en periode på to generationer vil ske en tilbagegang i bestandsstørrelsen på mindst 20 % som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse. Den vurderes derfor som moderat truet, EN, efter C1.

Da der forventes at ske en tilbagegang i antallet af individer på mindst 30 % over en periode på tre generationer som følge af græsningsophør eller andre former for habitatforringelse, vurderes den som sårbar, VU, efter kriterium A3c

På grund af det lave antal individer vurderes den som kritisk truet, CR, efter kriterium D.

Da arten er meget sjælden eller fraværende i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettoindvandring af sporer, som understøtter den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Gärdenfors 2005, Hansen & Knudsen 1992, Larsson 1997, Legon & Henrici 2005, Noordeloos 1988, 1992, Vesterholt 2002, Vesterholt & Brandt-Pedersen 1990.
R dlistevurderet af:Jan Vesterholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind