Ramaria longispora Marr & D.E. Stuntz

Stamdata
Artsgruppe:Kølle- og Koralsvampe
Internationalt navn:Ramaria longispora Marr & D.E. Stuntz
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sg, Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1., 1.2.3.6., 1.2.3.9
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 100 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 5 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 5 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Ramaria longispora er mykorrhizadanner og vokser i Danmark i gammel bøgeskov på morbund gerne, hvor et tyndt morlag dækker over en mere mineralrig undergrund, fx langs kystskrænter o.lign. Den er meget sjælden og siden 1980 kendt fra Farum Nørreskov og Jægersborg Hegn nord for København, fra Marienlund ved Kolding og fra Munkebjerg Strandskov ved Vejle Fjord. Arten er først erkendt fra Danmark i 2005 efter, at den finske mykolog Ilka Kytövuori har gennemgået de danske indsamlinger af koralsvampe på Botanisk Museum i København
Bestandsudvikling:Ramaria longispora kendes fra 5 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 4 (80 %) efter 1980. Koralsvampene har indtil for nyligt været dårligt udredte i Danmark. Den høje nyfundsprocent siger derfor intet om artens reelle bestandsudvikling. Denne antages at have været negativ det seneste århundrede pga. intensiveret skovdrift, renafdrifter og konvertering af gammel bøgeskov til nåleplantager.
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:100 km2
Totaludbredelse:Ramaria longispora er oprindelig beskrevet fra Nordamerika men er i de seneste år angivet fra enkelte europæiske lande.
R dlistevurdering:Ramaria longispora vurderes moderat truet, EN, efter kriterium C1 og D. Da arten er sjælden i nabolandene, antages det, at der ikke sker en nettotilførsel af sporer til den danske population. Der er således ikke grundlag for at justere den nationale rødlistekategori.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind