Køllekantarel Gomphus clavatus (Pers.: Fr.) Gray

Stamdata
Artsgruppe:Kantareller og Trompetsvampe
Internationalt navn:Gomphus clavatus (Pers.: Fr.) Gray
Dansk navn:Køllekantarel
International kategori:
R dliste 1997: E
National kategori:CR
Kriterier:C1, D
Levesteder:Sk, Sl
Negative p virkninger:1.2.3.1, 1.2.3.6, 1.2.3.9, 5.2, 5.4
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bestandsst rrelse: 12 individer (2005)
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
National bestandsstørrelse er beregnet udfra følgende vurderinger: a) det antages, at det reelle lokalitetsantal er 3 gange større end antallet af kendte lokaliteter efter 1980, b) det estimeres, at der gennemsnitligt findes 2 individer per lokalitet.
Generationstid: 10 år


Kriteriedokumentation
National status:Køllekantarel er i Danmark fundet i gamle løvskove med bøg (Fagus sylvatica). Alle fund er fra lokaliteter, hvor et morlag er udviklet ovenpå en kalkholdig eller leret moræne, som lokalt beriger jorden enten gennem udsivende trykvand eller på grund af jordbundsforstyrrelser, fx langs sø- og åskrænter.

I de senere år kendes arten fra én lokalitet nær Silkeborg, ved Remstrup Ås udløb i Brassø og fra bredden af Avnsø i Hejede Overdrev på Midtsjælland. På den sidstnævnte lokalitet kendes to mycelier, mens der ved Silkeborg kun kendes ét. Ingen af voksestederne er beskyttede, og arten er fremdeles truet af drifttiltag, fx afdrivning eller kovertering til nåleskov.

På Silkeborg-lokeliteten er den, skønt årligt eftersøgt, ikke set siden 1998.
Bestandsudvikling:Køllekantarel kendes fra 9 danske lokaliteter, heraf er den fundet på de 2 (22 %) efter 1980. Arten er blevet eftersøgt på flere gammelkendte lokaliteter, herunder Langesø Skov på Fyn, Trelde Skov ved Fredericia og Hou Skov ved Mariager uden genfund. Arten er uden tvivl gået tilbage i Danmark. Årsagen er muligvis forsuring og eutrofiering af egnede voksesteder, men moderne, effektiv skovdrift med renafdrifter mv. har med stor sandsynligvis ødelagt flere kendte voksesteder, bl.a. i Langesø Skov på Fyn (Vesterholt 1992).
Udbredelsesareal:
Forekomstareal:50 km2
Totaludbredelse:Køllekantarel er vidt udbredt i Europa med tyngdepunkter i kalkområder i Centraleuropa og Mellemskandinavien. Den er rapporteret i tilbagegang i hele Nordeuropa.
R dlistevurdering:Køllekantarel kan vurderes som moderat truet, EN, på baggrund af kriterium B2ab(iii,iv) og C1. Den danske population må antages at være afhængig af udveksling af sporer med populationer i vores nabolande. Arten er her ligeledes i tilbagegang i nabolandene, og tilførslen af sporer herfra er derfor aftagende. Den nationale staus opkategoriseres derfor til kritisk truet, CR, hvilket i øvrigt svarer til en kategorisering efter kriterium D.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Vesterholt 1992, Strandberg 1997, Hansen & Søchting 2001
R dlistevurderet af:Jacob Heilmann-Clausen
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind