Caryocolum cauligenella (Schmid, 1863)

Stamdata
Artsgruppe:Jordmøl
Internationalt navn:Caryocolum cauligenella (Schmid, 1863)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN•
Kriterier:A2ac, B1+2a+b, , D2
Levesteder:Oo, Kt.
Negative p virkninger:1.1.1, 1.1.5, 1.1.13, 3.3.5
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Caryocolum cauligenella er specielt sårbar overfor forsommergræsning.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Caryocolum cauligenella forekommer i Danmark kun på Møns Klint. Der foreligger desuden et fund af et sandsynligvis strejfende individ fra Hammeren på Nordbornholm, 1977 (Buhl 2005). Larven lever i stængelgaller på nikkende limurt (Silene nutans), hvor denne står lysåbent og frit, specielt mellem kalk eller grus.

Totalt forekomstareal: 200 km.
Totalt udbredelsesareal: 1500 km.
Bestandsudvikling:Caryocolum cauligenella er i tilbagegang i sit eneste danske forekomstområde på Østmøn. Den synes at være forsvundet fra Jydelejet og er blevet sjældnere på Høvblege. Årsagerne hertil er nok både tilgroning og græsning. Arten synes dog at overleve især på mere eller mindre tilgængelige skrænter på selve Klinten.

Den aktuelle bestand på Møn bør inventeres, ligesom der bør foretages en fornyet eftersøgning af arten på Nordbornholm.
Udbredelsesareal:10 km2
Forekomstareal:10 km2
Totaludbredelse:Caryocolum cauligenella forekommer i Sverige, Finland, Estland, Letland samt i Mellem- og Sydeuropa undtagen Balkan (Karsholt 2004).
R dlistevurdering:Caryocolum cauligenella er i tilbagegang i sit eneste danske forekomstområde på Østmøn, og arten bør tilgodeses i bevaringsplaner for området.
Artens udbredelses- og forekomstareal er begrænset, dvs. mindre end henholdsvis 100 og 10 km2 og bestanden er fragmenteret og forekommer på 10 eller færre lokaliteter samtidig med, at kvaliteten af artens habitat er forringet eller forventes at blive det. Arten burde således vurderes til kritisk truet (CR), men pga usikkerhed om den forekommer i oversete bestande på utilgængelige dele af Møns Klint gør at den nedvurderes til moderat truet, EN. Jeg har fulgt arten og dens tilbagegang siden 1969, dog uden at kvantificere denne tilbagegang. Muligheden for genetisk udveksling med udenlandske nabobestande er ukendt/ikke sandsynlig, hvorfor en nedkategorisering ikke foretages.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Buhl 2005, Karsholt 2004.
R dlistevurderet af:Ole Karsholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind