Bryotropha boreella (Douglas, 1851)

Stamdata
Artsgruppe:Jordmøl
Internationalt navn:Bryotropha boreella (Douglas, 1851)
Dansk navn:
International kategori:
R dliste 1997:
National kategori:EN•
Kriterier:B1ab(i+ii+iii) + B2ab(i+ii+iii)
Levesteder:Mo
Negative p virkninger: 1.1.13, 1.4.1, 1.4.3, 5.2, 5.4, 6.1, 7.1
Bem rkninger til
negative p virkninger:
Bryotropha boreella trues dels af udefra kommende faktorer som ødelæggelse af levesteder og eutrofiering, men også fragmentering af levesteder (hunnen af Bryotropha boreella er næppe i stand til at flyve) er et stort problem for arten.
Bestandsst rrelse:
Bem rkninger til
bestandsst rrelsen:
Generationstid:


Kriteriedokumentation
National status:Bryotropha boreella er i Danmark kun kendt fra Risbæk i Kronhede Plantage (Vestjylland) samt i enkeltfund fra Vind Hede (Vestjylland) og fra Hanstedreservatet (Buhl 2005). Ved Risbæk forekommer den i et snævert område med kraftig bevoksning af Sphagnum, der formodes at være artens værtsplante. Arten bør eftersøges på egnede lokaliteter, især i Nord- og Vestjylland.

Totalt forekomstareal: 300 km.
Totalt udbredelsesareal: 1300 km.
Bestandsudvikling:Selv om den ældste registrering af Bryotropha boreella stammer fra 1985, er det sandsynligt, at arten er bofast i landet fra gammel tid. Den synes at være meget kræsen med valg af levested og er derfor lokal og meget sårbar overfor biotopforandringer. Den synes endvidere af foretrække ’kolde’ steder, og er sikkert en art, der vil blive trængt af global opvarmning.
Udbredelsesareal:10 km2
Forekomstareal:10 km2
Totaludbredelse:Bryotropha boreella er boreo-alpin. Arten er endt fra Storbritannien, Sverige, Finland, Letland, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Østrig og Tjekkiet (Karsholt & Rutten 2005). Arten betragtes de fleste steder som lokal og sjælden.
R dlistevurdering:Bryotropha boreella kendes kun fra meget få lokaliteter i Danmark og er knyttet til en lokalitetstype i tilbagegang. Den er således i fare for at blive endnu sjældnere eller helt forsvinde fra Danmark. Da der er tale om en lavmobil art, vil en tilførsel af genetisk materiale fra nabolandene næppe finde sted. Det meget lille udbredelsesareal (10 km2)kunne støtte en klassificering som kritisk truet (CR), men de to enkeltfund in mente kan det ikke udelukkes at arten har oversete populationer in Nordvestjylland, hvorfor en nedkategorisering til EN* er foretaget.
Bem rkninger til nomenklatur:
Litteratur:Buhl 2005, Karsholt & Rutten 2005.
R dlistevurderet af:Ole Karsholt
Godkendt af bed mmer:2005
Tekst ndringer:2006
Kvaltetsikret af:Peter Wind